Penzioneri zadovoljni predloženim rešenjem

Iako je razmatrano čak pet formula za usklađivanje penzija, koje donose predvidivost u rastu penzionerskih primanja, Vlada, prestavnici MMF-a, Savez penzionera i Fiskalni savet, saglasni su da je "švajcarska formula" najbolje rešenje. Ostaje da se u oktobru to i usvoji i odredi dinamika povećanja penzija.

Povišica koja bi zavisila od  udela rasta potrošačkih cena, plata ili kretanja bruto domaćeg proizvoda imala je pet načina za obračun. Iako ih je ponudio Fiskalni savet, U Savezu penzionera o odabranom modelu nemaju dilemu.

"Pa ustvari to je naše rešenje, i poslednjih sedam meseci, sproveli smo javnu raspravu u svim organizacijama penzionera a nas je 650 hiljada", kaže Vasilije Bjelobrković iz Saveza penzionera Srbije.

Iako prostor za povišice plata i penzija zavisi od rasta ukupne ekonomije, to što procenat bruto domaćeg proizvoda nije u "švajcaskoj formuli", ne znači da ona osim rasta penzija, nema i to u vidu.

Obezbeđuje da se penzije uvek usklađuju delom sa inflacijom, tako da se one realno ne umanjuju, čak šta više da se uvećavaju delimično i prema rastu plata. To je ono što čini penzioni sistem održivim, to jest ukupne isplate za penzije u odnosu na ono što je stvarni ekonomski proizvod zemlje drže u prihvatljivoj ravnoteži", kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Povišica koja po ovom modelu, na osnovu ovogodišnjih parametara, sleduje dogodine penzionerima, za sada je na nivou procena.

Na primeru protekle 2018. godine u kojoj su prema zvaničnoj statistici potrošačke cene porasle dva odsto, a plate šest procenta, po švajcarskoj formuli penzije bi bile uvećane za četiri proceta.

Takvu formulu uvećanja penzija imali smo od 2002. do 2006. godine, a potom i učešće BDP-a.

"U ovom trenutku nemamo mnogo detalja, ali ono što je izvesno je da se penzije po švajcarskom modelu svakako neće uklađivati četiri puta godišnje, kako je bilo tada, sada jednom u najboljem slučaju dva puta godišnje", kaže Anđelka Jekić, analitičarka.

Vasilije Bjelobrković kaže da bi penzioneri bili spremni da prihvate i godišnje usaglašavanje, jer imaju ogromno strpljenje, a i razumevanje za državu.

Cilj je da rast penzija ne poveća njihov udeo u bruto domaćem proizvodu koji je sada na prihvatljivih 10,5 odsto. Najbolji način za to je dalji ekonomski rast.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

Savez penzionera, dinamika

Zadovoljni oni koji su u tom Savezu placeni.

Dinamika, pitanje da li ce biti i kolika je stopa inflacije.

(petak, 24. maj 2019, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

Svajcarska formula!

Zivo nas interesuje kako cete to uskladiti sa zaradama u Srbiji.

(petak, 24. maj 2019, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

procenti

Velika je razlika da li je uskladjivanje jednom ili više puta godišnje, jer se svaki put poveća osnovica za sledeći procenat.

(petak, 24. maj 2019, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Penzija

Pa nismo bas srecni, ali mislim da je red vec da nam se vrati neka pristojnija suma koja nam je oduzeta pre nekoliko godina.To povecanje od 2-4%, dvs puta ili vise nije bas nesto