Mali: Srbija će biti nosilac rasta u regionu

Prema izveštaju Svetske banke i MMF-a, Srbija će do 2023. godine biti nosilac privrednog rasta u regionu, naš BDP će u naredne četiri godine biti uvećan za 20 odsto, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali je učestvovao zajedno sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković i šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jenom Kes Martejnom, kao i predstavnikom MMF-a Sebastijanom Sosom, na konferenciji povodom drugog razmatranja aranžmana "The Policy Coordination Instrument".

Na konferenciji su istaknuti dobri ekonomski rezultati koje je Srbija postigla, a koji predstavljaju krunu reformi koje se sprovode od 2014. godine.

"Prema izveštaju Svetske banke i MMF-a, Srbija će do 2023. godine biti nosilac privrednog rasta u regionu, naš BDP će u naredne četiri godine biti uvećan za 20 odsto", rekao je Mali i dodao da je tokom posete potvrđena ranije projektovana stopa rasta BDP-a Srbije 3,5 odsto za 2019. i četiri odsto za 2020. godinu.

Prema rečima ministra, to je jedan od najznačajnijih zaključaka ove posete, jer visoke stope rasta predstavljaju osnov za rast plata i penzija, više investicija u infrastrukturu i rast životnog standarda građana.

Mali se osvrnuo i na uvođenje formule za indeksaciju penzija i rekao da je to samo deo novih fiskalnih pravila na kojima se radi sa MMF-om, kao i da je cilj stvaranje sistemskih rešenja, koja bi garantovala stabilnost javnih finansija Srbije u dužem vremenskom periodu.

"Trenutno smo najbliži tzv. švajcarskom modelu, koji podrazumeva da se penzije usklađuju u odnosu na stepen inflacije i na plate u privatnom sektoru, i to u odnosu 50:50. To je dobar i trenutno najrealniji model, sa kojim se saglasio i MMF", istakao je ministar.

Mali je rekao da očekuje da će do oktobra meseca, odnosno do sledeće posete MMF, imati dogovoren i usklađen set novih fiskalnih pravila, a da će već u junu biti publikovana Fiskalna strategija za narednu godinu.

Kontrola zapošljavanja dok se ne utvrdi novi sistem

Mali je rekao da postojeći sistem kontrole zapošljavanja u javnom sektoru ostaje na snazi, dok se, kako kaže, ne utvrdi nova metodologija popunjavanja kadrova.

Istakao je da je Vlada Srbije svesna ograničenja koja postoje u trenutnoj metodologiji i postpuku zapošljavanja u javnom sektoru.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samopurave radi na novoj metodologiji koja treba da utvrdi pravi potencijal rasta pojedinih organa, a s druge strane i neophodnost popunjavanja kadrovima. Ukoliko to uspemo da uradimo na pravi način, mislim da će i MMF tu novu metodologiju podržati. Dok to ne uradimo postojeći sistem ostaje na snazi", podvukao je Mali.

Ministar finansija je rekao da Srbiju do kraja 2019. godine čeka usvajanje nekoliko važnih zakona koji se tiču razvoja tog tržišta i razvojnog finansiranja.

"Usvajanjem Zakona o alternativnim investicionim fondovima, izmenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, kao i priprema strategije za razvojno finansiranje očekujemo otvaranje širih mogućnosti za finansiranje naše privrede i za ostvarenje viših stopa privrednog rasta", istakao je Mali.

Istakao je i da je ispunjen dogovoreni rok sa MMF-om, te da je u aprilu 2019. godine formirana Komisija za kapitalne investicije na nivou Vlade Srbije.

"Nova Metodologija za upravljanje kapitalnim investicijama, koja je pripremljena u saradnji sa ekspertima Svetske banke, biće usaglašena u junu 2019. godine, i biće to prva jedinstvena metodologija koja će se odnositi na sve kapitalne investicije u Srbiji, bez obzira na izvor njihovog finansiranja", naglasio je ministar.

Mali je naveo i da je Agencija za osiguranje depozita, uz podršku Ministarstva finansija, sprovela uspešnu prodaju prvog paketa nenaplativih potraživanja, nominalne vrednosti 240 miliona evra, te da je u pripremi prodaja sledećeg, većeg paketa nenaplativih potraživanja nominalne vrednosti 800 miliona dinara.

Prema rečima ministra, nastavlja se i uspešna implementacija programa reformi finansijskih institucija u državnom vlasništvu i ponovio da kada je reč o privatizaciji Komercijalne banke, Ministarstvo finansija zajedno sa investicionom bankom Lazard iz Francuske priprema svu dokumentaciju neophodnu za objavu javnog tendera, te da će javni poziv za privatizaciju te banke biti objavljen početkom juna.

Martejn: Snažan privredni rast Srbije 

Šef MMF Jen Kes Martejn istakao je da je privredni rast Srbije snažan, da javni dug pada, a da je inflacija niska i stabilna, kao i da su mnoge ključne reforme sprovedene.

"Nedavna relaksacija fiskalne politike i plan da deficit ove godine bude oko pola procenta BDP je primereno rešenje. To pravi prostor koji bi trebalo iskoristiti za kapitalne investicije uz dalje smanjenje javnog duga. Dobro je što su javne investicije povećane, ali treba da budu pažljivo izabrane da bi podsticale privredni rast. Tekuća potrošnja treba da ostane pod kontrolom", naveo je Martejn.

Očekuje da će snažan rast zarada podržati potrošnju, ali da bi domaća tražnja mogla da bude niža, ukoliko se ne realizuju očekivane investicije.

Dodaje da bi puna implementacija reforme sistema zarada i ponovno uvođenje indeksacije penzija mogli biti važni instrumenti koji će podržati fiskalnu disciplinu.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković navela je da je dogovoreno da NBS treba da nastavi da radi kao i do sada, obezbeđujući nisku i stabilnu inflaciju, da bi ambijent za domaće i strano ulaganje bio predvidiv.

Guvernerka je istakla da je dokaz za sve ono što se radi po pitanju fiskalne i monetarne politike, 230.000 ljudi više zaposlenih u privatnom sektoru, u odnosu na period od pre pet godina.

Aktuelni aranžman Republika Srbija potpisala je sa MMF u julu 2018. godine, a trajaće do januara 2021. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar