Može li Srbija da pošalje keš u istoriju?

Švedska je zemlja koja će prva u svetu ukinuti keš: Imaju i tačan datum kada će se to dogoditi – 24. mart 2023. godine. Ironično, Švedska je postala i prva evropska nacija koja je svojevremeno počela da štampa novčanice. U Srbiji 17 odsto stanovnika nema ni račun u banci, a trećina domaćinstava nema internet. Možemo li i mi da pošaljemo keš u istoriju?

To što Šveđani imaju najlakši novčanik u Evropi ne znači i da imaju najmanje para. Naime, svaki stanovnik ove skandinavske zemlje ima račun u banci, i gotovo sve plaća karticom. Tek petina svih plaćanja je u kešu, a banke i sindikati podstiču korisnike da ih bude još manje.

"Nepotrebna briga o keš novcu, da li ćete imati tačan iznos, da li morate da pazite na novčanik, bezbednost je bolja i sve to ide u prilog karticama", ističe Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Mana je mogućnost da neko kontroliše gde i kako trošite novac. Građani Srbije o tome još ne treba da brinu, jer tek 14 odsto stanovništva karticu koristi svakodnevno, a 77 odsto njih jednom nedeljno. Iako potpuni prelazak na elektronski novac zavisi od razvijenosti ekonomije, prognoze su da će i kod nas gotovina otići u istoriju.

"Samo zato što postoji alternativa tom gotovom novcu on postaje skup jer njegovo upravljanje, distribucija, bezbednost, habanje i sve te stvari je nešto što ga čini manje prihvatljivim od sledeće generacije, a to je elektronski novac", objašnjava Uzelac. 

Korak ka tome je i upravljanje novcem preko Vibera. Naime, Srbija ima najviše korisnika te aplikacije po glavi stanovnika na svetu, i zbog toga će biti prva zemlja u kojoj se platforma neće koristiti samo za poruke i pozive.

"Proveravate stanje na računu, vršite plaćanje naloga, imate kreirane šablone preko kojih plaćate struju, komunalije. Prenesete sredstva sa vašeg računa na drugi račun i sve to kroz Viber", kaže Ivan Radojičić iz Adiko banke Srbija.

Novac koji se čuva na kartici i vidljiv je samo na Internetu doprinosi smanjenju korupcije i sive ekonomije. Tom logikom išla je i indijska vlada te je iz opticaja povukla najveće novčanice koje čine 86 odsto keša u opticaju.

broj komentara 39 pošalji komentar
(subota, 14. okt 2017, 00:38)
anonymous [neregistrovani]

CCCCCC 2

A plate bile nikakve! I tada se "radilo" 3 sata od mogucih 8! Zato je SFRJ propala! Tito je dizao kredite, ne bi li nas modernizovao, a narod gledao kako da se izvuce pa radi malo, a ostatk vremena se besposlicarilo! I tako decenijama! 

(petak, 13. okt 2017, 23:44)
anonymous [neregistrovani]

Konus

Kako da posaljemo kes u istoriju kad ga nemamo.?

(petak, 13. okt 2017, 22:50)
Svetlana [neregistrovani]

Apsolutna podrška

Ovo je jako dobar način da se ukine siva ekonomija, koja oštećuje i državu i zaposlene. Ogroman je procenat domaćih privatnika, koji samo delić plate uplaćuju preko računa, a ostatak na ruke. Niko se nesme buniti, jer bi ostao bez posla. Apsolutno podržavam inicijativu.

(petak, 13. okt 2017, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

О чему се ради!?

Нико да се не брука забадава, ради се о рекламном гегу, у стварности уопште не постоји, тек које где и није ствар елите већ свачија и све је само виртуелно ако се изузму скептици који од шавова ништа друго и не виде, јер другога нема да се намеће, што значи да се не плаћају посебни самодоприноси итд. итд.

(petak, 13. okt 2017, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

cccccc

Зато што је све "дигитализовано", пуцамо по свим шавовима - све имамо, ништа не функционише.Само "кликнеш", али до кликтања банци треба 10 дана да ти састави уговор, још 7 дана да ти уради картицу.Раније, отвараш рачун у банци за 5 минута ако ти уопште треба, фирмин благајник оде у СДК дигне лову за плате, стави у плави коверат и донесе ти на радно место.Без провизије, без уговора, без потписивања...И сви били срећни, а и фирме су радиле.Нећу да помињем "дигиталне" личне карте (које ничему дигитално не служе), возачке (још мање од личних), здавствене картице (које су доживеле срамотну епопеју и опет не функционишу)...

(petak, 13. okt 2017, 11:38)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Uz sve to sto su komentatori pre mene rekli dodao bi da bi onda drzava imala kontrolu nad vasom imovinom,mogla bi jednim klikom da zapleni sve pod vidom sankcije ili kazne.A eventualne greske drzave bi bilo gotovo nemoguce ispraviti.Morace mnogo toga uraditi da bi to funkcionisalo ni na ciju stetu.Ali to je tako daleko da je to za sada interesantno samo kao tema.

(petak, 13. okt 2017, 11:26)
anonymous [neregistrovani]

Odmah da bude jasno

Prodjite pored posta i banaka bar kad su penzije.Da ne govorim o ovim kapitalistima kad daju plate.Videcete koji procenat ljudi placa preko interneta svoje racune ili karticom u prodavnici.A osnovna je stvar sto se ovakvim tekstovima ponasate kao da smo normalna zemlja, pa smo u blagostanju!!!Ovde se bre vodi borba za 200 dinara i shvatite to vec jednom!!Kad budemo bolje ziveli onda se nece postavljati ni pitanje provizije, ni pitanje transakcija.

(petak, 13. okt 2017, 11:23)
Радан [neregistrovani]

Далеко је то

Читам коментаре. Није проблем плаћати картицама у самопослугама, ресторанима итд. Како грађани међусобно да врше трансакције без рачунара? Мора свака баба бити високо технолошки образована. Како ће комшија комшији на селу да прода 100 бала сламе, прасе за божић, да деда да унуку неки динар.... Ово води апсолутној контроли у свим сверама. Још да нас чипују..

(petak, 13. okt 2017, 11:13)
Rade [neregistrovani]

Viki

Nije pitanje habanja papira i troškova novca već i pitanje ljudi. NB SRBIJE bi morala prepoloviti ljude.Bez štampanja i kontrole keša nema radnih mesta.Kada sve budu radile kompjuterske aplikacije onda će čovek gledati i tražiti kako da prevari kompjuter.Keš internet aplikacijama može lako da ode u vodu, virusni sistemi ga lako pojedu pa se žali bogu.Samo vidiš račun prazan.Država u haosu.Kada hakeri uđu u bezbednosne tajne sisteme a neće opelješiti račune koji su svakog sekunda otvoreni i nezaštićeni.Nema programa koji će ih zaštititi.Hakeri rade danonoćno da skinu blokade.Živi bili pa videli.Keš je najsigurniji.

(petak, 13. okt 2017, 10:45)
anonymous [neregistrovani]

Једноставно

Онда банке морају да укину провизију на коришћене апарата и провизију на наплату трансакције.Ако мени у радњу дође купац и купи хлеб за 40 динара картицом и мени банка наплати провизију онда сам ја поклонио хлеб из свог џепа.А таквих куповина колико хоћете.Провизије на готов новац нема, да би се укинуо мора и пластика да има исти статус - без провизије.