Vuk je nakon pada u magacinu ostao nepokretan, da li je kompanija dovoljno učinila da mu pomogne

Vuk je bio aktivan sportista, a zatim je na radnom mestu pao sa visine od četiri metra i ostao nepokretan. Od firme je, kako navodi, dobijao nadoknadu, ali je sada, kaže, obustavljena.

Verovatno ne pamtite šta ste radili pre dve godine 21. oktobra. Vuk zna da je bila subota. U 9.00 se popeo na platformu kako bi slagao robu u magacinu. U 9.20 vreme je stalo.

"Pao sam sa četiri metra direktno na beton. Nisam mogao da pokrenem noge, osećaj se izgubio", seća se Vuk Huljić.

Dve nedelje proveo je u Urgentnom centru i još godinu dana na Klinici za rehabilitaciju u Sokobanjskoj ulici. Usledila je operacija matičnim ćelijama. Neuspešna.

Posle pada dobio je emboliju pluća i jedva ostao živ. Okoštala su mu oba kuka i potrebna je nova operacija.

"Ne mogu da se prebacim iz kreveta u kolica i obrnuto, iz kola u kolica. Dosta mi pomažu ukućani i prijatelji", dodaje Vuk.

U martu je zakazana operacija kukova, koja košta 15.000 evra. U državnoj bolnici, kako su mu rekli, čekao bi tri do četiri godine.

Sam ne može ni da se oblači, kupa. Letos je bio na operaciji kičme u Kini. Za dva i po meseca preko SMS-a prikupljeno je 45.000 evra, koliko je koštalo lečenje u Kini.

"Očekivali smo veće rezultate od te operacije, bio je ozbiljan zahvat na kičmi, ugrađivao se nerv sa zgloba desne noge. Svi smo očekivali da dođe do pokreta, ali su samo bolji refleksi na nogama", priča Vuk.

"Jisk" ponudio vansudsko poravnanje 

Vuk je zaposlen u kompaniji "Jisk". Posle pada dali su mu ugovor o radu na neodređeno vreme, platili su operaciju matičnim ćelijama, kupili mu invalidska kolica.

"Jesu pomagali, pogotovo u početku, oni su platili ova kolica. Jednog trenutka, posle Kine, odlučili su da obustave plaćanje. Sredstva su velika. Nije mi to korektan potez, treba da plaćaju dok se proces ne završi", dodaje Vuk.

On dobija i dalje platu od firme od oko 35.000 dinara mesečno. Samo lekove i terapiju svakoga meseca plaća oko 55.000 dinara.

Iz kompanije "Jisk" ponudili su vansudsko poravnanje – 25.000 evra. Porodica Huljić navodi da bi sa tih 25.000 evra imali novca da plate operaciju kukova, koja košta 15.000 evra i da još dve godine kupuju samo lekove za Vuka. A šta posle toga?

"To apsolutno nije prihvatljivo, on ne može sebe da obezbedi. Operaciju u državnim bolnicama ne možete da dočekate, isto i kao specijalističke preglede", navodi Vukova majka Ljiljana Huljić.

Mesto nije bilo adekvatno ograđeno 

U izveštaju inspekcije rada piše da mesto odakle je Vuk pao nije bilo adekvatno ograđeno. U kompaniji "Jisk" navode da su u stalnom kontaktu sa porodicom Huljić i da su preduzete mere za poboljšanje bezbednosti na radu.

"Od nastanka povrede do danas u dogovoru sa Vukom i njegovom porodicom plaćali smo sve troškove koji se odnose na lečenje i negu, kao i operaciju u jednoj privatnoj klinici u Beogradu, koja, nažalost, nije dala pozitivne rezultate. Ukupan iznos isplaćenog novca, uključujući i osiguranje, jeste 3.7850.000 dinara. Ističemo da smo preduzeli sve mere radi dodatnog unapređenja bezbednosti na radu i edukaciji zaposlenih", saopštili su iz kompanije "Jisk".

Kada se ne postigne dogovor u vansudskom poravnanju, advokati navode da je jedina mogućnost tužba.

"Mogu da pokrenu parnicu za naknadu štete, ovde su u pitanju dve vrste štete – materijalna i nematerijalna. Materijalna je to što ne može više da privređuje i ima troškove lečenja. A nematerijalna je njegov duševni bol i strah i ostale traume", kaže advokat Ivan Stanikić.

Život u neuslovnoj zgradi 

I Vukova majka je bolesna. Dok je Vuk bio na operaciji u Kini, njoj je u Beogradu operisan karcinom. Bolest se ove godine vratila. Trenutno prima hemioterapiju. 

Žive u stanu od 44 metra kvadratna u kome nema dovoljno prostora da Vuk funkcioniše sa kolicima. U zgradi nema lifta. Kupili su polovni transporter koji je trenutno u kvaru. Popravka košta blizu 1.000 evra.

Roditelji Vuka Huljića su penzioneri. Vuku kičmena moždina nije prekinuta i postoji nada da će ozdraviti, mala, ali tu je.

"Ima teških trenutaka, ali se trudim da to prevaziđem, idem napred", kaže Vuk. 

Vuk je nasmejan, borac je. Vuk veruje da će ozdraviti.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2019, 09:56) - Vladislav Milanović [neregistrovani]

Na strani pravde

Ovo je najbolji dokaz u kakvoj državi živimo, da čovek koji doživi najtežu povredu na poslu ne može da ostvari svoje elementarno pravo - pravo na dostojanstveni život! U svakoj uređenoj državi do nesprovođenja zaštite na radu ne sme da dođe, a firma koja to ne poštuje bila bi automatski ugašena!Ovim je jedan čovek osakaćen, a pored njegovog života upropašćeno je još.Firma je duzna da mu plati sve operacije i doživotno lečenje!!!Velike firme poput ove ponašaju se prema radnicima kao prema roblju! Nažalost, ovo nije usamljen slučaj.Čovek pogine na radnom mestu, niko za to ne odgovara (znamo gde se to desilo)!Vuče, glavu gore, pravda mora pobediti, pa makar je i na sudu potražili!!!Ja sam se zarekao da moja noga više nikada neće kročiti u JYSK i pozivam sve ljude koji razmišljaju pravedno da slede moj primer.Firma koja se neodgovorno ponaša prema svojim zaposlenima treba da izgubi i poverenje i podršku kupaca i da se zapita da li ispravno postupa!

(četvrtak, 12. dec 2019, 17:16) - Vuk Huljić [neregistrovani]

Za pravdu

Hvala svima na podršci. Istrajaćemo do kraja u ovome. Mnogo mi znači vaše mišljenje i što ste na strani pravde. Živeli.
Pozdravlja Vas sve Vuk.

(sreda, 11. dec 2019, 14:36) - Adler [neregistrovani]

Uzas od drzave

Sta reci?Za sve ovo je kriva drzava jer nije donela zakone koji bi se postovali i kojim bi se ovakve stvari sprecile.Mesto nije bilo adekvatno obezbedjeno, covek je pao sa 4 metra, i sada firma kaze da ce da poradi na edukaciji svojih zaposlenih?Kakvoj crnoj edukaciji, edukaciji da se ne padne sa skele?jedino u Srbiji gde takve stvari nisu regulisane, poslodavci mogu da jasu i mrcvare svoje zaposlene i da im ne placaju ono sto bi trebalo da im pripada.

(sreda, 11. dec 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Pravna pomoć

Nadam se da će da se nađe neki dobar advokat da momogne ovom mladom čoveku da naplati osiguranje.

(sreda, 11. dec 2019, 12:23) - Danka [neregistrovani]

Vuče

Želim Ti od sveg srca da uspeš u svakoj svojoj borbi.

(sreda, 11. dec 2019, 11:05) - Боки [neregistrovani]

Трагично

Коликогод то било мало и смањивано то је опет далеко више што би добио од просечног српског послодавца, поготово коју годину уназад... вероватно би добио отказ моментално као што је мој кум када је имао саобраћајну несрећу у комбију своје млекаре (није он возио уопште), али је повредио врат, отказ је био сутрадан спреман.

(sreda, 11. dec 2019, 10:43) - Milan Kosor [neregistrovani]

Osiguranje radnika

Ne razumem ovu situaciju, kada je ovde sve jasno. Jysk je obavezan da uplacuje osiguranje radnika na poslu, i samim tim Vuk MORA da dobije obestecenje za totalni invaliditet.
Ta suma je poprilicno velika. Isto tako moraju da tuze Jysk za neadekvatne uslove rada sto je i dovelo do trajnog invaliditeta. Isto tako u tuzbi mora da se trazi nadoknada za gubitak kvaliteta zivota i Vukove potencijalne sportske karijere.
Jysk zeli da se jeftino i sramotno izvuce sa 25000 evra, kada se ovde radi o nekih 500000 evra, a i vise.
Vuce ostvari svoje pravo preko suda, to je moja molba tebi...