Ne postoji profil nasilnika nad ženom, ali se takav muškarac može prepoznati

Procenjuje se da u svetu godišnje ima 60.000 žrtava femicida. U Srbiji su, od početka godine, dvadeset četiri žene ubili partneri ili članovi porodice, a jedna žena izvršila je samoubistvo jer je godinama trpela nasilje. Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da je potrebno uspostavljanje nadležnog tela za praćenje nasilja nad ženama i sprečavnje femicida.

Femicid je zločin protiv žena, motivisan mržnjom prema ženama, prezirom i osećajem nadmoći, u kom počinilac misli da ima pravo da oduzme život ženi.

To je problem sa kojim se suočavaju sve države u svetu.

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava da je femicid stručni izraz kojim se označava ubistvo devojaka i žena koje počini muškarac.

"Najvažnije je da je počiniocu relevantan pol žrtve. On ubija nju zbog toga što je žena, a motivisan je mržnjom, osećajem nadmoći i vlasništva nad ženom i njenim životom", ističe Lacmanovićeva.

"Nije svako ubistvo žene femicid"

Vedrana Lacmanović naglašava da je važno razumeti da nije svako ubistvo žene femicid.

"Ubistva žena se dešavaju i u saobraćajnim nesrećama ili tokom pljačke. Važno je razdvojiti ovaj oblik ubistva od drugih. Femicid je najčešće posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja", kaže Vedrana Lacmanović.

Ističe da se velika većina žena ne obraća nadležnim institucijama kada trpi nasilje.

"Veliko je pitanje zašto institucije nisu u stanju da prepoznaju žene koje su u riziku da budu ubijene. Pitanje je da li u takvim slučajevima zaista nije bilo nasilja ili ono nije bilo prepoznato ili prijavljeno", kaže Lacmanovićeva.

Ističe da statistika pokazuje da su žene najčešće ubijane u svom domu, a ubica je bio srodnik, najčešće partner, iako postoji predrasuda da najveća opasnost ženama preti od nepoznatih lica na mračnim mestima.

"Ne postoji profil nasilnika, ali postoje pokazatelji" 

Vedrana Lacmanović kaže da ne postoji profil žrtve ili nasilnika i da nisu svi nasilnici mentalno oboleli, kao što sve mentalno obolele osobe nisu nasilne.

"Možemo govoriti o pokazateljima koji mogu ukazati da postoji opasnost od smrtnog ishoda nasilja. To može biti posedovanje vatrenog oružja, istorijat nasilja, pretnje ubistvom ili samoubistvom, proganjanje, napuštanje nasilnika ili istorijat kriminalnog ponašanja", objašnjava Lacmanovićeva.

Ističe da je najkritičniji momenat kada žrtva napušta nasilnika ili mu saopštava da želi da ga napusti ili da se razvede.

"Najveća odgovornost na institucijama" 

Vedrana Lacmanović smatra da bi uspostavljanje nadležnog tela za praćenje femicida doprinelo rešavanju problema.

"Zagovaramo uspostavljanje nadležnog tela za praćenje femicida, što je i preporuka specijalne izveštačice Ujedinjenih nacija za nasilje prema ženama. Ideja je da telo prikuplja informacije, prati i analizira slučajeve i daje preporuke institucijama kako bi se sprečilo ubistvo", naglašava Lacmanovićeva.

Ističe da institucije, stručna javnost, građani i mediji moraju zajedno delovati da se spreče ubistva žena, ali da je najveća odgovornost na institucijama.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 22. nov 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Jednakost ravnopravnost i sl.

Zar ne bi trebalo da se sva ubistva sprečavaju a ne samo navedena?

(petak, 22. nov 2019, 07:45) - Fibi [neregistrovani]

Zene protiv nasilja

Zene treba informisati o narcisoidnom poremecaju licnosti i psihopatiji. Neophodno je.

(četvrtak, 21. nov 2019, 13:01) - Dejan Pavlović Udruženje očeva [neregistrovani]

Upravo tako, volite sebe i probudite se, svi

Sa svime se slažem što je anonymous napisao/la osim sa jednim. Ovo se ne dešava samo ženama! Dokle god pravimo razliku među žrtvama tu nema rešenja.

(sreda, 20. nov 2019, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Probudi se i voli sebe.

Nemojte čekati udar ili šamar , takav čovek se vidi i prepoznaje i ponašanjem, kad ništa te ne tuče već rečima i delima učini te da se osećaš kriva, kad te čini da plačeš a ti to ne shvataš jer misliš da zaslužuje tvoju ljubav,da ga voliš,da bez njega ne možeš.. Idi što pre, rane u duši su gore nego one koje se vide na telu. ne zasluzuješ to, ma koliko da je on lep, ma koliko priča da te voli, čak ni kad imate deca. Ni ti ni dete ne zaslužuje to.