Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Samo zadovoljan radnik donosi profit. Ali kako biti zadovoljan i srećan na poslu? Da li bi ukidanje rada nedeljom, o čemu se u poslednje vreme govori, bar od zaposlenih u trgovinskim lancima napravilo zadovoljne i srećne radnike? U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja potvrdili su nam da su primili inicijativu kragujevačkih sindikalaca da se ukine rad nedeljom.

U veću Saveza samostalnih sindikata tvrde da je inicijativa kragujevačkog Samostalnog sindikata deo onoga na čemu se radi već godinu dana, sada samo aktuelizovana usvajanjem zakona kojim je u Crnoj Gori zabranjen rad marketima nedeljom.

Kao ključni argument ponavljaju da zaposleni rade prekovremeno više nego što je to propisano Zakonom o radu, a to nije odgovarajuće plaćeno i da mali broj inspektora ne može da stane na put nesavesnim poslodavcima.

"Mi ćemo nastaviti dalje sa pritiscima, mislimo da to ide u dobrom pravcu. Mislim da ni potrošači, ni građani tu neće ništa izgubiti i da ćemo sa druge strane dobiti ljude koji su motivisaniji za rad", kaže Zoran Mihailović, sekretar VSSS.

U Uniji poslodavaca su iznenađeni da takva inicijativa nije najpre zvanično upućena u Socijalno-ekonomski savet koje je zajedničko telo Vlade, sindikata i poslodavaca.

"Naš sektor trgovine će se izjašnjavati, a onda ćemo taj stav jednostavno izneti Socijalno-ekonomskom savetu i videti šta je mišljenje i Vlade i sindikata. Koje god se rešenje primeni da bude primenjivo na manje-više sve trgovce", naglašava Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

U Ministarstvu za rad potvrđuju prijem predloga Samostalnog sindikata Kragujevca i kažu da očekuju širu zvaničnu inicijativu, kako bi ona bila uzeta u razmatranje.

"Nemamo nikakav problem sa tim. Sve što je boljitak za naše društvo, da ova Vlada želi da promeni, ali kažem da moramo pažljivo da uzmemo kada dođe ozbiljna inicijativa biće potrebno prvo da se anketiraju zaposleni da li su oni uopšte za to, jer to ima nekih drugih posledica koje takva odluka može da povuče sama sa sobom, a onda tek doneti odluku", naglašava Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvesno je da odluka neće biti ni brza ni laka. Važnu reč, prema najavama iz resornog ministarstva, imaće i zaposleni u toj oblasti. Možda će na njihovu odluku uticati i to da li bi se u slučaju usvajanja inicijative plate smanjile i radnicima onemogućilo da zarade dodatni dinar, iako u sindikatu tvrde da za tako nešto nema bojazni.

broj komentara 39 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 18:41) - Jela [neregistrovani]

Nedelja

Ovo je prava sramota. Za rad nedeljom. Kakvi ste vi vjernici i koga postujete. Od pamtivjeka nedelja je bila neradna.

(sreda, 20. nov 2019, 00:44) - Saša Todorović [neregistrovani]

Zakon

Nedelja je dan za porodicu. Kada trgovci budu primali plate kao i radnici u državnim firmama sa istom stručnom spremom, plus striktno poštovanje Zakona o radu, onda sve može.

(utorak, 19. nov 2019, 23:18) - Ulmer [neregistrovani]

@Nemacka?

Niko ne poredi Nemacku sa Srbijom.U nemackoj je 82mil. gradjana,marketi ne rade nedeljom.


(utorak, 19. nov 2019, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

nemacka?

Zasto pricate kako je u Nemackoj? Kakve veze ima to s nama? Po cemu poredite Srbiju i Nemacku?

(utorak, 19. nov 2019, 19:22) - Ulmer [neregistrovani]

Gospodo

Ovako je u industriski jakoj Nemackoj.Radna nedelja je 40h,firme koji spadaju po IG metal,(industriski sindikat metal)imaju radnu nedelju od 37h.Ako se radi subotom uzima se jedan slobodan dan u toku nedelje,ili se placa kao prekovremen rad,sve zavisi kako je to firma regulisala u svojem statutu.Nedelja je neradan dan,vazi i za markete,sve je zatvoreno osim benziskih pumpi i manje prodavnice su otvorene na zeleznickim stanicama po gradovima.Ako zaposleni u marketu rade subotom,imaju neki drugi dan slobodan.Zna se ko radi nedeljom,drugacije se ne moze,zato ti sto rade nedeljom imaju neke druge slobodne dane u toku nedelje.

(utorak, 19. nov 2019, 19:10) - Abc [neregistrovani]

Raditi

Pogubno bi bilo ne raditi nedeljom...u mnogim granama privrede...ovde nije rec o nedelji vec o cinjenici da poslodavci zaposlenima ne daju slobodna 2 dana nedeljno,a to je vec nepostovanje radnog prava i tu treba uvesti rigoroznu kontrolu tj.40 seto satnu radnu nedelju

(utorak, 19. nov 2019, 18:33) - Goca [neregistrovani]

Sramota

Rad nedeljom kod nas izmislili bahati poslodavci,nezajazljivi za novac.Inace kada bi placali,kako treba ne bi radili.Ovako radnicima niko ne plati.Na zapadu marketi nisu otvoreni I niko nije umro,ovde dodju za sto grama salame.Neka drzava uvede da rad nedeljom mora da se placa, pa da vidimo hoce li tada raditi.

(utorak, 19. nov 2019, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

skola

treba ucit i zavrsit skolu pa da ne radis vikendom.

(utorak, 19. nov 2019, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

Jasno i glasno

Rad nedeljom treba da bude debelo placen i na dobrovoljnoj osnovi.
Nase ljude u Nemackoj niko ne tera da rade nedeljom vec rade zato sto hoce ekstra zaradu,a ko nece da radi nedeljom ne snosi nikakve posledice nego samo bude uskracen za tu ekstra zaradu.
Kod nas ljudi MORAJU da rade nedeljom ili ce dobiti otkaz,dok njihove gazde idu po mesec dana na Karibe ili Sejsele...da li je to humano?

(utorak, 19. nov 2019, 17:23) - Saša pariz [neregistrovani]

Nedelja

Nedelja je dan za porodicu. A kad zatvorite market nedeljom male radnje odahnu.