Italijanski advokat: Braniću pred sudom srpske žrtve NATO-a

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja najavio je da će, zajedno sa srpskim kolegom Srđanom Aleksićem, pred pravosudnim organima braniti srpske žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

Fjore Tartalja je rekao za Večernje novosti da su našli "savršen sporazum" – profesionalni i prijateljski.

"Moj kolega iz Srbije i ja odlučili smo da se zajednički suočimo sa tragičnom realnošću da i posle 20 godina od agresije NATO-a na vašu zemlju, broj ljudi koji umire od posledica bombardovanja projektilima s osiromašenim uranijumom, neprekidno raste", rekao je Tartalja.

Taj list podseća da je advokat Aleksić iz Niša, s kojim Tartalja najavljuje saradnju, svoju bitku počeo još 2008. godine, kao zastupnik ratnih vojnih veterana, a potom i sakupljanjem dokaznog materijala iz medicinske dokumentacije o žrtvama i obolelima od posledica bombardovanja 1999. godine.

"Imamo istu sudbinu, ovde u Italiji su oboleli ili preminuli italijanski vojnici koji su bili u misiji na Kosovu i u BiH, a građani Srbije su bombardovani i u mnogim područjima umiru od posledica tog čina", ističe Tartalja.

On kaže i da je uveren da je sporazum sa Aleksićem zasnovan na istinskoj volji da izdrže u dugotrajnom i teškom procesu koji ih obojicu očekuje.

"Znam to iz iskustva, jer u Italiji vodim bitku za istinu o žrtvama osiromašenog uranijuma već 20 godina, imam 138 izvršnih presuda na raznim nivoima i u različitim pravosudnim organima. Nažalost, do sada je broj preminulih 370, a obolelih sa dokazanim uzročnicima oko 8.000", kaže italijanski advokat.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 07:50) - Vidovdan [neregistrovani]

Podržimo istinu

Ničim opravdano zlo od strane NATO bombardovanja jedne suverene Evropske države na Balkanu 1999. nanelo nesagledive posledice u Srbiji od rušenja mostova, škola, bllnica... do velikog broja žrtava tokom 78 dana i noći bombardovanja do nesagledivih posledica zdravstvenih problema stanovništva svih uzrasta. Zato, svaki grad, svaka ulica u gradovima Srbije da napravi spisak umrlih i obolelih od karcinoma, kardiovaskularnih i neuroloških problema. Krenimo na posao!

(nedelja, 17. nov 2019, 17:33) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Жртве НАТО-а

НАТО неће да дозволи никаву одштету.

(nedelja, 17. nov 2019, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Borba za istinu se nastavlja

Ovakvim prijateljima Veliko hvala

(nedelja, 17. nov 2019, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Ako nista barem nek se zna

Pozdravljam i ujedno se nadam da ce sve institucije vlasti u Srbiji u ime svih nas srba koji zudimo za pravdom pruziti svu potrebnu podrsku ovoj gospodi advokatima.