Jankovićeva za RTS: Vojska i policija poštuju rodnu ravnopravnost

Sektor bezbednosti je primenio sve preporuke za unapređenje rodne ravnopravnosti u svojim sstrukturama, kaže za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Zakon je jasan, žene imaju podjednake mogućnosti da obavljaju sve tri misije Vojske Srbije, odnosno da učestvuju u odbrani zemlje, mirovnim misijama i pomoći civilnom stanovništvu.

"Ono što se dešava u obrazovanju je razlog za veliko zadovoljstvo i ohrabrenje. Imate sada 35 odsto devojaka u Vojnoj gimnaziji, negde taj uspeh delimo zajedno sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije", istakla je Brankica Janković u razgovoru za emisiju Dozvolite...

Od 2002. godine ženama je omogućeno pravo da se upišu u Policijsku akademiju, a od 2007. godine i na Vojnu akademiju. Jankovićeva kaže da nije krila oduševljenje i ponos kada je 136. klasa kadeta Vojne akademije proizvedena u čin potporučnika.

"Samo osam godina nakon uopšte mogućnosti da imate ravnopravno učešće u sistemu obrazovanja, na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, najbolje rezultate u klasi su imale tri žene. Bojana Regodić, Iva Stanković i Jelena Petković. Nikada neću zaboraviti ta imena", ponosno kaže Brankica Janković.

Vodeći se geslom da je stalno usavršavanje neophodno i da nova iskustva pomažu u rešavanju brojnih kriznih situacija, kako u teoriji tako i u praksi. Poverenica za ravnopravnost na kratko je obukla uniformu i završila Kurs za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama.

"To je bilo jedno izuzetno iskustvo koje će mi ostati sigurno čitavnog života u sećanju. Često idem na kurseve i kao učesnica i kao predavačica, ovo je bio jedan od retkih gde nemam nijednu jedinu sugestiju i zamerku", kaže Jankovićeva.

Još jedna spona sa vojskom jeste i činjenica da Brankica Janković predaje na visokim studijama bezbednosti Škole nacionalne odbrane VS. 

Za nju je to privilegija i izazov, kao i zadatak da predstavi feminističke studije bezbednosti vojnim licima na najadekvatniji način.

Poruka Poverenice za zaštitu ravnopravnosti jeste da patriotizam nije deljiv. U sistemu odbrane i bezbednosti, kao i u društvu, ravnopravnost pred zakonom ne znači da smo svi isti, naprotiv različiti smo, ali smo svi jednaki.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 10. nov 2019, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Ravnopravnost

Žene treba da rađaju i gaje decu, a muškarci da rade! Barem što se tiče Srbije i ogromnog pada nataliteta.