Država planira da se za prvo dete daje od 300.000 do 350.000 dinara

Srbija je domaćin dvodnevnog međunarodnog foruma "Svetost materinstva", posvećenog porodici i izazovima sa kojima se ona danas suočava. Prema proceni Ujedinjenih nacija, čak 83 države sveta imaju problem ubrzanog starenja stanovništva i nedovoljnog rađanja.

U Srbiji svaka peta osoba ima više od 65 godina, što nas svrstava među deset najstarijih evropskih država prema starosti stanovništva. 

U borbi protiv bele kuge, države moraju da podstiču rađanje više dece, da stimulišu mlade parove da stupaju u brak i da pomognu roditeljima da usklade porodične obaveze i posao, poručuju učesnici foruma. 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodi da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.

"Namera je da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara. Takođe ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine", objašnjava Gojkovićeva.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da Rusija u svojim odnosima u svim svojim delatnostima na međunarodnom planu misli o porodičnim vezama, o prosperitetu i države pa i svake porodice.

"Veoma je važno da program 'Svetost materinstva' radi da bismo uspostavili porodične veze, porodičnu tradiciju na temelju tradicionalnog pojma. I ovo je jedino rešenje socijalnih pa i demografskih problema koji sada predstavljaju jedan od najvećih izazova svima", kaže ambasador Ruske Federacije u Beogradu.

Vidljivi rezultati 

Finansijsku pomoć za mere populacione politike, u protekle tri godine, dobila je 161 opština. Neki rezulti su već vidljivi.

"Iako je merna jedinica u demografiji decenija, raduje nas i ohrabruje vest da se u prvih deset meseci ove godine po prvi put u Srbiji rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prosle godine", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Više razumevanja za porodične obaveze zaposlenih, očekuje se i od poslodavaca. Fleksibilno radno vreme, na primer, omogućilo bi roditeljima da lakše usklade posao i roditeljstvo.

"To je nešto što svakako možemo da učinimo. Što naše društvo ne košta ništa, s jedne strane pruža mogućnost rukovodiocima da bolje angažuju radno vreme, da budu produktivniji da radnici budu zadovoljniji, a da u toj sveri materinstvo izađe u susret mladim roditeljima", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pozitivna iskustava drugih zemlja mogu koristiti, ali nema univerzalnog modela za popravljanje demografske slike. Svaka država mora da gradi svoj put, a efekti danas preduzetih mera mogu se očekivati za desetak godina. 

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 10:08) - Anon [neregistrovani]

Da li je neko dobio 300000

Evo je 2020. godina.DA li je neko stvarno dobio tih 300000?

(petak, 08. nov 2019, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

zastitite majke koje rade kod privatnika

"Poslodavcu treba žena koja će da radi a ne da radja" reče nedavno jedna gospođa na funkciji....menjajte prvo zakone,zaštitite majke pa onda politiku pomoći....

(petak, 08. nov 2019, 08:45) - Jovan [neregistrovani]

Dobio

Juce mi je isplaceno za prvo dete 114 000 dinara hvala....isto tako moram da pohvalim i brzu prijavu deteta sve su uradili za pola sata neverovatno ali istinito pozdrav iz VRANJA

(petak, 08. nov 2019, 08:30) - Btj [neregistrovani]

Ovo je tačno

Kad se bebe rodi, pare su važne. Ali kada prođu godine, žena koja nije radila zbog puno dece, nema svoje prihode, ostaje napuštena i sama. Svakoj ženi koja rodi troje dece treba dati i materinski dodatak penziju.

(petak, 08. nov 2019, 08:03) - anonymous [neregistrovani]

Bojana

Dobra idea pod uslovom da se naredne 5 godina ostane u srbiju. A ne para pa odo u inostranstvo! Ali ima jos dosta sto moze i mora da se promeni

(petak, 08. nov 2019, 01:02) - anonymous [neregistrovani]

Ništa novo

Bravo za komentar. Ispada da nas generalno smatraju za rejaliti gledaoce i da su nam isti odavno isprali mozgove. Sramotno!

(četvrtak, 07. nov 2019, 23:01) - ASDASD [neregistrovani]

PLANIRATE!

Vi samo planirate, za ovu, za sledecu, ceo zivot nesto planirate. Uradite konkretno, pa onda se hvalite. Sta je 2500 eura pomoci, pa za pelene, lekove i ostale stvari ode to za godinu dana. Treba nam plata od 600 eura da zivimo ko gospoda. Napravicu 10poro sa tom platom. A sa 300 eura ne mogu se ni skuciti.

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Ključna reč

Ključna reč-Planira. Vidićemo.

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Jel novac daje rezultat

A jel sve to pomaže, jel pomaže a jel rode više ako daje novac ili je stvar isterilitetA?

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

Занима ме

Којих садашњих 100.000??