Mali Carigrad i srpski Sibir slavi "užičanstvenih" 690 godina

Užice obeležava 690 godina postojanja, od prvog pominjanja pod tim imenom u Dubrovačkom arhivu. Na rođendan, užički stari grad počinje da vraća stari sjaj. Želja im je da što više onih koje put nanese u ove krajeve svrate sa razlogom i dobrom voljom i uhvate bar malo "užičanstvenog".

Grad koji je po hronikama bio i mali Carigrad i srpski Sibir i prestonica Republike iznedrio je mnogo znamenitih ljudi, ali je čast da bude prvi Užičanin zvanično i po imenu pripala jednom Slavku koji je u istoriju ušao samo kao muž izvesne Mile. Od tada se broje rođendani grada pod današnjim imenom, čiju razglednicu uokviruje srednjovekovna tvrđava Nikole Altomanovića. Baš na rođendan, užički stari grad počinje da vraća stari sjaj.

"Srećna je okolnost što užički grad ima dosta sačuvane istorijske dokumentacije iz 1737. godine dok je još uvek bio neporušen, još uvek čitav. Ta dokumentacija se nalazi u Beču, ali mi posedujemo sve te planove i oni su osnova za sve ove poduhvate", kaže Užičanin Marko Popović, arheolog.

Rekonstrukcija najstarijeg dela tvrđave, koštaće 32 miliona dinara od čega 22 miliona izdvaja Ministarstvo turizma, a 10 grad. Sledi konzervacija ostalih delova, a u planu je i povezivanje sa Zlatiborskim putem.

"Verujemo da ćemo tokom naredne godine obezbediti uslove i novac za početak radova na tom pešačkom mostu dugom 113 metara koji će sam po sebi biti atrakcija", ističe Tihomir Petković gradonačelnik Užica.

Generalni sekretar predsednika Republike, inače Užičanin, Nikola Selaković naglašava da je obnavljanje užičkog starog grada jedan od snova Užičana.

"Mislim da je ovo jedan od projekata za koji sam gotovo apsolutno siguran da ne postoji niko ko mu se protivi, naprotiv podržavaju ga ljudi i jedva čekaju da bude završen", dodaje Selaković.

Rođendanska želja Užičana, od kojih su najuspešniji poneli i nagrade za rođendan grada je zato da što više onih koje put nanese u ove krajeve svrate sa razlogom i dobrom voljom da osete i uhvate bar malo "užičanstvenog".

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Stari grad

Stari grad je bio srpska srednjovekovna tvrdjava pa tursko i austrijsko vojno utvrdjene i nije imao verske objekte
Oj Uzice,mali Carigrade su pevale Turkinje kada su 1862.
turska vojna posada napustilia utvrdjenje i s njom krenuli i preostali-neki se vratili u Tursku a neki otisli u Bosnu.

(četvrtak, 10. okt 2019, 10:25) - Bojan Ilić [neregistrovani]

Konfuzija misli

Naravno, kada Aja Sofija postane opet crkva!

(četvrtak, 10. okt 2019, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Re: zanimljivo

A, da li ce stotine hiljada Srba koji su radi povlastica, presli u muslimansku veru za vreme osmanlija, ponovo preci u veru svojih predaka pravoslavaca?I tako ispraviti istorijsku gresku i izdaju svoga naroda!

(četvrtak, 10. okt 2019, 08:31) - Hasko [neregistrovani]

Svako treba da odrzava svoj dom!

Konacno su se sjetili da malo urede tu staru tvrdjavu.Inace, dzamije su svojina vjernika(!) a ne drzave.Vjernici treba sami da odrzavaju svoje vjerske objekte, pravoslavci svoje crkve a muslimani svoje dzamije!

(četvrtak, 10. okt 2019, 02:04) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

Da li ce neka od 28 dzamija biti rekonstruisana?