Besplatni pregledi – odziv u KCS-u najveći do sada

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja. U akciju koja se organizuje 15. put, uključilo se 216 zdravstvenih ustanova, što je najveći broj do sada, a zdravlje je kontrolisalo oko 25 hiljada građana Srbije.

Bez uputa i zakazivanja proveravao se krvni pritisak i nivo šećera u krvi, rađen EKG, ultrazvuk abdomena, tumor markeri i ORL pregledi.

Građani kažu da su pregledi prava stvar, jer se inače mnogo čeka.

U Nišu građani su zdravlje kontrolisali u Kliničkom centru i Domu zdravlja, a najveće interesovanje bilo je za ultrazvučni pregled abdomena, koji se obavljao na šest aparata.

Sa knjižicom i bez nje, dolazili su građani iz čitave jugoistočne Srbije.

Vladan Ćosić, zamenik direktora Kliničkog centra Niš, navodi da je interesovanje veliko za ultrazvučne preglede.

"Ako bude veći broj zainteresovanih od mogućnosti, od kapaciteta tih šest ultrazvučnih aparata, kao i prošli put, zakazaćemo te preglede od ponedeljka po dvadesetak pacijenata. Izaći ćemo svima u susret", istakao je Ćosić.

U Kliničkom centru Srbije – odziv, čini se, najveći do sada.

Prvi su u ranim jutarnjim satima bili stariji sugrađani, koji su iskoristili mogućnost ne samo da se pregledaju bez uputa i zakazivanja, već i da rezultate dobiju istog dana.

Snežana Polovina, direktorka Poliklinike KCS-a, navodi da rezultati mogu da se preuzmu već nakon jednog sata, na šalteru 5.

I Lozničani koriste besplatne preglede kako bi proverili svoje zdravlje.

Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici, navodi da je oko deset pacijenata upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje.

"Veliki je odziv građana, uglavnom dolaze stariji ljudi, penzioneri", kaže Todorović.

U Čačku, osim Opšte bolnice i centralnog doma zdravlja, preventivni pregledi rađeni su u još desetak ambulanti.

Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku, Pacijenti, napominje da građani, kada su pozvani, često i ne dolaze na preventivne preglede.

"Međutim, ova akcija očigledno im se dopada i prija, a radi se nedeljom", primetio je Pajović.

Od kada se organizuju besplatni pregledi, do sada je pregledano više od 300.000 građana Srbije, a kod više hiljada građana prevenirano je ozbiljno oboljenje, što je i najznačajniji rezultat.

broj komentara 0 pošalji komentar