Srpska i mađarska vojska vežbale na Tisi

U okviru bilateralne vojne saradnje, pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izveli su multinacionalnu taktičku vežbu na privremenom poligonu Titel, na reci Tisi. Deveta vežba pod nazivom "Gvozdeni mačak 2019" ("Iron cat 2019") izvedena je sa bojevim gađanjem sa tematikom zaštite rečnog saobraćaja.

Kroz sedam vežbovnih sekvenci zajedničkog angažovanja prikazani su rad ronilaca i pontonira prilikom vađenja potonulog automobila iz reke, protivminska dejstva u pronalaženju, deaktiviranju i uništavanju postavljenih podvodnih mina, protivbrodska dejstva i razne varijante borbe protiv terorističkih grupa na vodi.

Brigadni general Atila Takač, glavni inspektor za Kopnenu vojsku Oružanih snaga Mađarske, izjavio je da je to važna vežba za mađarske vojnike, jer u Mađarskoj nemaju priliku da vrše bojeva gađanja na vodi.

Ocenjujući vežbu uspešnom kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile, istakao je da je prvi put izvršeno gađanja mešovite grupe brodova, a saradnja pripadnika dve vojske, kao i do sada, bila je odlična.

Na vežbi je bilo angažovano 90 pripadnika Rečne flotile, 29 pripadnika Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske i više plovnih objekata sa jedne i druge strane. Vežbom "Gvozdeni mačak 2019" rukovodio je kapetan korvete Dalibor Tasić.

Sa palube broda posebne namene "Kozara" pratili su brigadni general Zoran Nasković, komandant Prve brigade Kopnene vojske, pukovnik Goran Stamenković, načelnik Odeljenja za obuku u komandi Kopnene vojske i pukovnik Žolt Silađi, komandant Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske.

Za najbolje strelce proglašeni su mlađi vodnik Nemanja Ugren i desetar Janoš Pocok, kojima su brigadni generali Takač i Nasković uručili značke odličnog strelca.

Prva zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na reci Tisi, a sledeće godine u Varpaloti, na Dunavu u Mađarskoj.

Narednih godina vežba se naizmenično održava u Srbiji i Mađarskoj, a ovo je deveta zajednička vežba pripadnika rečnih jedinica dve vojske.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. sep 2019, 23:58) - Kovac S. anonymous [neregistrovani]

Lep primer

Zajednicke saradnje dve susedne i prijateljske drzave.

(petak, 20. sep 2019, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Jako sam sretan

Zbog dobrih odnosa Srbije i Mađarske.......neka tako ostane navek...