Matične ćelije iz kompanije "Kriosejv" prebačene u Varšavu

Ministarstvo zdravlja obavestilo je direktore svih državnih porodilišta da, do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije "Kriosejv Srbija", stave van snage ugovore sklopljene sa ovom kompanijom. Reč je o jednoj od najvećih svetskih banaka matičnih ćelija koja je u Švajcarskoj izgubila licencu.

Državna porodilišta u Srbiji imaju potpisane ugovore sa kompanijom "Kriosejv Srbija" koja je unašoj zemlji registrovana od 2006. godine. Kako navode u porodilištima, ti ugovori su neophodni kako bi zaposleni Kriosejv" kompanije ili neke druge banke matičnih ćelija mogli nakon porođaja da iznesu uzorke iz bolnica.

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja danas je poslala dopis svim državnim porodilištima da stave van snage te ugovore do dobijanja zvaničnih informacija o poslovanju te kompanije.

Beograđanin Rastko Petaković položio je u toj banci matičnih ćelija, matične ćelije svog deteta 2012. godine. Kada su mu ovog proleća bile neophodne te ćelije, kako navodi, nije mogao da ih dobije. Kaže da nije jedini. U Švajcarskoj je protiv kompanije "Kriosejv" pokrenuo tužbu.

"Bile su potrebne. Kada smo tražili njihov transport, nije bio uspešan. Nakon toga smo pokrenuli detaljniju istragu o tome šta se sve dešava i kakve je aktivnosti kompanija preduzimala. U toj istrazi smo uvtrdili da kompanije nije sprovodila sve potrebne laboratorijske analize uzoraka, da nije sprovodila sve analize koje su neophodne iz krvi majke", rekao je Petaković za RTS.

Ističe da je s obzirom na to, i na neka druga saznanja podneo krivičnu prijavu. Navodi da ga je na bazi te prijave kontaktirao "Svis medik", agencija za zašttu zdravlja u Švajcarskoj.

"Sarađivali smo, obavešteni smo da je na bazi te prijave pokrenut postupak", istakao je Petković.

Do kompanije "Kriosejv Srbija" ekipa RTS-a nije mogla da dođe. Na telefone se nisu javljali na mejlove danas nisu odgovarali. Iz Zavoda za javno zdravlje u Švajcarskoj je rečeno da je kompanija izbrisana iz registra matičnog skladištenja matičnih ćelija.

Pre toga, ovog proleća su od švajcarskih vlasti tražili dozvolu da premeste materijale i uzorke iz Švajcarske u Poljsku.

U Zavodu za javno zdravlje Švajcarske kažu da su u toku istrage i da je policija izvršila pretres u nekoliko kuća.

RTS ima saznanja da su uzorci premešteni u Varšavu i da su u ovom trenutku u banci matičnih ćelija u Poljskoj. Neophodne je da se izvrše dodatne analize da bi se utvrdilo da li su ćelije transportovane kako treba.

U ovom trenutku rade se analize. To može potrajati nekoliko meseci. Ako su roditeljima neophodne matične ćelije njihove dece, najbolje bi bilo da se obate direktno kompaniji u Varšavi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 19. sep 2019, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

banke matičnih ćelija

Šta se desilo sa našom bankom matičnih ćelija koja je počela da se gradi u KG?Zašto je obustavljena gradnja?U našoj zemlji su otvorene 12 stranih banaka,zaradile su skoro 40 miliona evra od naših roditelja!

(četvrtak, 19. sep 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

moderno vreme

Ko zna gde su ćelije i u kakvom stanju i za šta će da ih upotrebe. Otkad je profit postao jedini cilj, sve se urušilo i čovek ne može da veruje nikome. Čovek je postao prirodni resurs, od jeftine radne snage za kompanije i konzumenta njihovih nezdravih proizvoda, do izvora organa i matičnih ćelija, kao i zamorče za farmaceutske kompanije. Biće sve gore i gore.

(četvrtak, 19. sep 2019, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

matične ćelije

Zašto naša država nije osnovala nacionalnu banku matičnih ćelija,umesto što to rade stranci kod nas?!Evo kako se to završilo!

(četvrtak, 19. sep 2019, 00:57) - ДбР [neregistrovani]

Профит

Постоје одређене делатности које нипошто не смеју бити препуштене приватном сектору. Потпуно очекивано, њима је примаран профит, а матичне ћелије нису роба на којој може да се зарађује. Мени су моје спасиле живот, па верујем да знам о чему пишем.