Ministarstvo prosvete: Nulta tolerancija na nasilje u školama

Sve obrazovne ustanove imaju obavezu da za sve učenike osiguraju podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U saopštenju Ministarstva prosvete navedeno je da su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike, osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja.

Iz Ministarstva navode da su svim predškolskim i školskim ustanovama uputili dopis sa usvojenim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika koje utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja.

"Razvijen je čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i da su direktori ustanova u obavezi da za treći nivo nasilja podnesu prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obaveste Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

"Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu", objašnjeno je u saopštenju.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 18. sep 2019, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Ма немој

А када насиље чине позитивно дискриминисане мањине , онда се то "толерише" !