Deca sa smetnjama u razvoju dobila lične pratioce

Grad Loznica jedan je od retkih u Srbiji koji je i ove godine deci sa smetnjama u razvoju omogućio uslugu ličnog pratioca. Projekat se realizuje uz podršku resornog ministarstva.

Jovana je jedna od 24 učenika iz Loznice i okoline koji i ove godine u školu idu uz podršku ličnog pratioca.

Takav vid usluge dobrodašao je i roditeljima koji, kažu, konačno imaju priliku da se posvete drugim aktivnostima.

"Privatan život i posao, ništa nije moglo da se planira. Usluga ličnog pratioca nam je od neprocenjive važnosti, sada sve teče nekim drugim tokom. Kada dete ostavim u školi, ono je na sigurnom, a ja svoje obaveze mogu nesmetano da obavljam", priča majka Rada Stefanović.

Lični pratioci decu vode i vraćaju iz škole, a ukoliko je potrebno, ostaju sa njima i u toku nastave.

Reč je o mladim, obrazovanim ljudima, koji su na taj način dobili priliku za posao.

"Jedno vreme sam bila bez posla, posle završene obuke počela sam da radim kao lični pratilac deteta i radim već skoro godinu dana. Stekla sam iskustvo i zadovljna sam kako to funkcioniše", kaže lični pratilac Sanja Ilić.

Koliko je jedna zajednica razvijena meri se time na koji način brine o najranjivijim članovima svog društva. Zbog toga su u gradu odlučili da i ove godine nastave sa projektom. 

Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Glišić Matić kaže da je Loznica ove godine od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja dobila 8.600.000 dinara.

"Novac će biti utrošen za realizovanje usluge ličniog pratioca. Nama kao gradu je važno da se usluga svake godine unapređuje i da su svi pratioci prošli izuzetno dobru i kvalitetnu obuku", ističe Tanja Glišić Matić.

Pored usluge ličnog pratioca, grad Loznica, već deset godina finansira i dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju.

broj komentara 0 pošalji komentar