Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije – "čast je naša imovina i nasleđe"

U prve oficirske činove promovisano je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Dodeljene vojničke sablje i paradni bodeži najboljima u klasi. Prvi u rangu Vojne akademije Stefan Milićević istakao: "Čast je naša imovina i nasleđe". Predsednik Vučić poručio kadetima da predstavljaju ešalon slobode i suvereniteta otadžbine. Na ceremoniji učestvovali lovački avioni i helikopteri.

12.08 – Naletom lovačkog aviona "mig-29" i bacanjem šapki u vazduh, uz mnogo osmeha i čestitiki, završena je svečenost.  

12.06 – Potporučnici, kadeti i okupljeni građani zajedno su otpevali pesmu "Marš na Drinu". 

11.53 – Katarina Božić peva pesmu "Vila sa Košara" uz pratnju kadetkinja sa Vojne akademije i umetničkog ansambla Stanislav Binički. Glumci učestvuju u umetničkom programu.

11.46 – Počeo svečani stroj kadeta. 

11.44 –  Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen naletom helikoptera "gama".

11.40 – Pred svečani defile kadeta počeo je letački program. Nadletela su tri aviona "mig-29" a zatim i tri aviona "orao". Usledio je i nalet tri aviona "supergaleb g4".

11.30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je kadetima da ponosno i odgovorno stoje pred licem junačkih predana. "Vi ste ešalon slobode i suvereniteta otadžbine. Sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju", istakao je predsednik.  

11.22 – Prvi i rangu Vojne akademje Stefan Milićević održao je govor. "Čast je naša imovina ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije", poručio je Milićević. 

11.16 – Najuspešnijim kadetima predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske dodelio je oficirske sablje i paradne bodeže. Prvi u rangu medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Jelena Obradović a treća potporučnik Marina Radovanović. Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić a treći je Stefan Rašović. 

11.13 – Pročitan ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika. 

11.10 – U Vojnoj akademiji se sadi i klija seme budućih uspeha i pobeda, rekao je načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić. Kako je naveo, za skoro 180 godina trajanja, akademija se menjala i reformisala, uprkos problemima sa kojima se suretala zajedno sa čitavom Srbijom, kojoj je uvek davala najbolje generacije oficira. 

11.01 – Zastavni vod doneo je zastavu Kadetske brigade. Na početku je intonirana himna "Bože pravde". 

10.57 – Počela svečanost ispred Doma Narodne Skupštine. Predsednik Aleksandar Vučić došao uz fanfare. 

Vojnu akademiju završilo je 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a Medicinski fakultet VMA 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, među kojima i pripadnica Oružanih snaga Namibije.

Već tradicionalno, predsednik Republike Srbije uručio je sablje – simbole oficirske časti, najboljim kadetima Vojne akademije, a ministar odbrane dodelio je paradne bodeže najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA.

Promocija potporučnika ispred Doma Narodne skupštine organizovana je 14. put, a i ove godine obeležili su je naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Reprezentativnog orkesta Garde i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Svečanosti je prisustvovalo najviše državno i vojno rukovodstvo kao i gosti iz zemlje i inostranstva.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 15. sep 2019, 07:28) - Natasa [neregistrovani]

ukras

Ovi mladi ljudi su ukras Srbije!

(nedelja, 15. sep 2019, 01:41) - Петрија [neregistrovani]

То смо ми - најзад!

Дајте снимак кад се официри крсте, кад девојка пева песму Вила са Кошара и Марш на Дрину! То пуштајте и понављајте, да се народ осоколи. Свима нам је срце пуно кад ово гледамо... Живела Србија! Нема јаке државе без јаке војске!!!!

(subota, 14. sep 2019, 22:55) - ,," [neregistrovani]

Да Нам Живи Српство и Србија!

Прелепо, како Нам и доликује!

][
][

(subota, 14. sep 2019, 21:28) - Anika [neregistrovani]

Bravo

Sve cestitke divnim mladim oficirima, vi ste ponos nase zemlje

(subota, 14. sep 2019, 20:14) - Milos [neregistrovani]

oficiri

Ponosan sam na nase mlade oficire, vi ste nasa buducnost.

(subota, 14. sep 2019, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

прелепо

Живела Србија, Србска и сви Срби ма где били!

(subota, 14. sep 2019, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Iskreno

Prelepa slika,ovo je prizor kako ponos i lepota izgleda.

(subota, 14. sep 2019, 13:11) - Stefan [neregistrovani]

Vojska

Hvala srpskoj vojsci kroz vekove što su očuvali ovaj narod

(subota, 14. sep 2019, 11:33) - Valentina [neregistrovani]

Srbija

Veličanstvena svečanost koja i priliči ovim mladim i uspešnim ljudima. Oni su ponos Srbije! Čestitam im na dobijenim odlikama i nagradama!