Tri hiljade učesnika desetog Cerskog marša u čast junaka i slavu predaka

U čast junaka Cerske bitke, od Šapca ka Tekerišu, krenula je kolona učesnika desetog, jubilarnog Cerskog marša.

U koloni dugoj kilometar skoro 3.000 ljudi. Da se poklone senima slavnih predaka volja ista za brojne generacije. Trideset pet kilometara do spomenika na Tekerišu za učesnike Cerskog marša više je od pešačkog izazova.

"Sa sve uniformom ponovo i ove godine u čast moga čukundede Solunca i pradede učesnika Aprilskog rata", kaže Dragan Mitrović iz Šapca.

Zoran Đorđević iz Sremske Mitrovice ističe da je ovo manifestacija patriotizma kakve nema u Srbiji. "Nešto izuzetno, deseti jubilarni marš. Idemo da se poklonimo najboljima i najhrabrijima zbog kojih postojimo", dodao je Đorđević.

Cilj im je isti, iste i potrebe. Dobra volja, udobna obuća i voda, godine kažu nisu prepreka, a za hodoščće do Cera došli su sa svih strana.

"Imam devet godina, ovo mi je drugi put na Cerskom maršu i da odam čast vojnicima", navodi Nina Milutinović.

Mile Savić kaže da je došao iz Nemačke na ovaj pohod. "Pošto sam i prošle godine prvi put bio i nisam odustao ni ove godine da idem, imam 72 godine", dodao je Savić.

"Dolazimo sa Romanije iz Istočnog Sarajeva. Ovo je način da ispoštujemo naše junake", naglašava Radomir Mutavdžević.

Veterani Interventne policije iz Beograda kažu da ih ima šezdeset, da prvi put učestvuju kako bi dali značaja našim precima.

Deseti marš posvećen je najmlađem generalu i vojvodi iz Velikog rata Petru Bojoviću.

"Petar Bojović je inače ranjen u operaciji oslobađanja grada Šapca posle Cerske bitke i mi smo zastali na mestu gde se to desilo", navodi Boža Katić, predsednik Udruženja građana "Cerski marš".

Uz dve pauze za doručak i osveženje, put do Cera trajaće osam sati. Kolonu pozdravljenu meštanima sela do spomen obeležja prati policija i hitna pomoć, a vozila na regionalnom putu u čast učesnika tradicionalnog marša i sama se zaustavljaju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 18. avg 2019, 19:21) - ,," [neregistrovani]

Понос Српства!

За Славне Претке и у Њихову Част!

Вечна Захвалност!


][
][