Skoro 300 firmi na jednoj adresi

Gde je nestalo 275 privrednih društava i tri preduzetnika? Svi su registrovani na jednoj adresi, ali ekipa RTS-a ih nije pronašla. Ne nalaze ih ni poštari, ni poreski inspektori.

Jedna adresa - skoro 300 registrovanih firmi. Po Zakonu, to je dozvoljeno, jer nije ograničen broj firmi koje mogu da se nalaze na jednoj adresi.

Ipak, u Jasenovoj 11 ekipa RTS-a nije zatekla mnogo kancelarija. Dočekalo nas je nekoliko vlasnika 27 stanova, koliko ima ova zgrada.

"Pozivi i koverte dolaze, inspektori neki dolaze i donose neke sudske pozive i tako", kaže stanarka Jasenove 11 i dodaje da nema nijedne firme.  

Dešava se da stanari ne znaju da je na njihovu adresu prijavljena firma, sve dok im na vrata ne pokucaju inspektori.

"Bili su, dolazili su da se interesuju. Kažu neki Savić Nebojša, a moj sin se zove Savić Velibor i nije prijavljen ovde. Nikad mi niko nije došao s molbom da ih prijavim niti bih to uradila. Imam mali stan, nemam ni gde. Bio je inspektor, uzimao izjavu i rekao mi da idem sa tom izjavom u SUP da prijavim i ja sam išla na Vidikovac",  kaže Dragojla Savić, stanarka Jasenove 11.

Kada vlasnik prijavljuje firmu, Agenciji za privredne registre dostavlja adresu sedišta. To se prosleđuje Republičkoj poreskoj upravi koja je upisuje u Jedinstveni registar poreskih obaveznika i izdaje PIB.

Vlasnik je dužan da bude dostupan na toj adresi, a ukoliko nije, poreska uprava mu privremeno oduzima PIB i ograničava mu prava. Potom Poreska policija na osnovu prikupljenih podataka utvrđuje iznos izbegnutog poreza i krivce, protiv kojih podnosi krivične prijave.

Ipak, do osnivača "fantomske firme" nije lako doći. Preduzeće se osniva pomoću ukradene ili falsifikovane lične karte, a ukoliko je vlasnik dostupan, on nema nikakve veze sa osnivanjem i "radom" firme.

Kao i u ovom slučaju, preduzeće se ne nalazi na registrovanoj adresi, poslovne knjige i dokumentacija su nedostupni, poreske prijave se ne podnose ili se podnose bez zaduženja, što znači da to "preduzeće" ne plaća javne prihode.

Da bi se identifikovale "fantomske firme" pre nego što šteta nastane, u okviru Poreske policije postoji Odsek za procenu rizika, čiji je zadatak da predloži inspektorima koja preduzeća treba posebno kontrolisati da bi se utvrdilo da li zaista rade ili služe za pranje novca.

Bez obzira na to što razni inspektori dolaze u Jasenovu 11, tu je i dalje registrovano 275 privrednih društava i tri preduzetnika.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 28. jun 2019, 12:29) - Kimi [neregistrovani]

Banka

Ma tražite vi po računu u banci, tu ćete ih naći bez problema.
Bankarski sistem ne mogu da izbegnu ako posluju u okviru naše države, sem ako posluju samo sa strancima i to u vidu usluga, sve ostalo se može pronaći i utvrditi u banci.

(četvrtak, 27. jun 2019, 07:53) - anonymous [neregistrovani]

АПР

Не мора ништа да ти дође на адресу, све сам преузмеш у АПРу.

(četvrtak, 27. jun 2019, 07:10) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je priča za malu decu.

Korupcija na delu i to je to. Kada otvorite firmu odredjena dokumenta vam moraju da dodju na kućnu adresu. Bez njih nema rada. Neka provere stanare u toj zgradi jer se neko pravi lud. Pogotovu ta gdja. Savić. Ali 275 firmi! Ne jedna ili dve. To ukazuje žešću malverzaciju u upravi i poreskoj.

(četvrtak, 27. jun 2019, 02:45) - anonymous [neregistrovani]

Nije po temi, ali...

Šta da radi preduzetnik koji bi da se žali inspekciji i traži poresku terensku kontrolu da proveri one koji rade na crno, a tamo u inspekciji radi terenski poreski inspektor koji van tog posla radi na crno?

(sreda, 26. jun 2019, 22:55) - anonymous Sreten [neregistrovani]

Srpska posla stare navike

To je samo potvrda da je Srpsko sudstvo nestručno, neorganizovano i korumpirano, na kraju potrebne su reforme po mehanizmima i kriterijumima EU kao i zapošljavanje u javnoj upravi..da nije MMF tražio reforme pojeli bi i nas i sami sebe.

(sreda, 26. jun 2019, 19:39) - Boki [neregistrovani]

Posledice

Na žalost, u pokušajima privlačenja investitora došlo je do velikih propusta u procesima otvaranja firmi.
Negde se davi nepotrebnom dokumentacijom, a opet ključe stvari kao fiktivne adrese prolaze.
Ježim se na slogane - firma za dan, dozvole za dan i sl
Možda u državama gde su policije i sudstvo efikasni.