Pašalić: Mala matura stresna, kod dece ne treba stvarati nepoverenje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za RTS da je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete povodom situacije sa testovima za malu maturu od prošle nedelje.

Zoran Pašalić je, gostujući u "Beogradskoj hronici", rekao da su prava deteta povređena i da će se videti ko je odgovoran. Naveo je da čeka odgovor Ministarstva.

Naglasio je da policija, tužilaštvo i sudovi rade svoj deo posla, i da Zaštitnik ne ulazi u njihove nadležnosti već da se bavi onim što je njegov deo posla, a to su prava deteta.

Podseća da je postupak pokrenuo na sopstvenu inicijativu posle saznanja iz sredstava javnog informisanja.

Kada je reč o protestima dece, rekao je da je neko sa njima trebalo da razgovara jer deca mogu da budu upotrebljena i zloupotrebljena u bilo koje svrhe.

Govoreći o objavljivanju imena neke dece, ukazao je da deca imaju posebnu zaštitu i da je topotanje za one koji kontrolišu rad medija.

Ističe da se većina dece za malu maturu sprema mesecima i da oni očekuju mnogo, da se isprave neke eventualne nepravilnosti koje su se pojavile tokom školovanja. Zbog toga su, kaže, pod stresom.

Ako se kod dece stvara nepoverenje kod starta, Pašalić je upitao kakav će onda biti njihov odnos prema zajednici i državi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. jun 2019, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

Eh

Prve generacije koje su polagale prijemne za srednju skolu su oko 40 godina stari.Jesu li svoj stres preneli sad na svoju decu.jer po godinama taman imaju maturante.