"Kultura i umetnost posebno važni za odnos Srbije i Francuske"

Premijerka Ana Brnabić posetila je Kulturni centar Srbije u Parizu, gde je obišla izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske. Kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose Srbije i Francunske, poručila je Brnabićeva i dodala da ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, to su umetnici.

Izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" otvorena je u maju povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.

Prikazana je i kratka video-prezentacija platforme "Srbija stvara", koju je pokrenula Vlada Ane Brnabić, a čiji je deo i Galerija Matice srpske.

Brnabićeva je na prijemu rekla da je ovo godina u kojoj dve zemlje slave 180 godina diplomatskih odnosa i u kojoj ćemo posle više decenija ponovo uspostaviti bliske, tradicionalno dobre odnose.

"Preci su nam ostavili bratske odnose. Uvek smo se borili za iste vrednosti, a uloga nas političara da te odnose očuvamo i kao takve ostavimo budućim generacijama", rekla je Brnabićeva.

U tom smislu su, kako kaže, veoma su važni sastanci koje je danas imala u Parizu, kao i predstojeća poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji. 

Kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose dve zemlje, dodala je Brnabićeva.

Ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, kaže Brnabić, to su umetnici – od Save Šumanovića do Vlade Veličkovića, koji je prisustvovao prijemu.

Pored političke transformacije zemlje, prioritet Vlade Srbije su umetnost, kultura, znanje, inovacije, istakla je Brnabićeva i dodala da su danas, za razliku od ranijih vremena, ministarstva koja pokazuju snagu jedne zemlje – ministarstva obrazovanja i kulture. 

Prijemu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i umetničkog sveta Pariza. 

broj komentara 0 pošalji komentar