Podrška Francuske Srbiji u borbi sa klimatskim promenama

Borba sa klimatskim promenama zahteva da se uključi država, civilni sektor i pre svih stanovništvo, a za to je ključno osvajanje obnovljivih izvora energije. To je i glavni zadatak projekta "Karavan za klimu" koji su Fracuska ambasada i Institut pokrenuli kao podršku Srbiji u tom poslu.

Srbija ima ogroman potecijal obnovljive energije. A sve vidljivije klimatske promene zahtevaju i brže i veće korišćenje tih resursa kako bi zaštitili životnu sredinu. Iz Francuske stiže podrška.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni ističe da svi treba da krenu u osvajanje obnovljivih izvora energije. "Ova akcija je stalna, mora da traje 24 sata kako bi se smanjila koncentracija ugljen-dioksida", dodaje Mondoloni.

Navodi da je plan da se već tokom predstojeće posete francuskog predsednika Srbiji, potpiše sporazum o korišćenju geotermalnih izvora između energetske kompanije iz Strazbura i AP Vojvodine.

Poslednji izveštaji pokazuju da će Evropska unija do 2020. uspeti da obezbedi 20 odsto energije iz obnovljivih izvora. I Srbija napreduje – sve je više energije iz vetra i biomase.

Sakelaris Hurdas iz Delegacija Evropske unije u Srbiji podseća da je Brisel propisao novu Direktivu o obnovljivoj energiji – bar 32 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Rešenje problema zahteva inovacije koje će zameniti prljave tehnologije. Ali i uključivanje privatnog sektora koji će ulagati u zelenu ekonomiju, što će podstaći rast bruto društvenog proizvoda.

Žarko Petrović iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kaže da je to veoma važno podvući iz dva razloga – cene obnovljivih izvora energije padaju u svetu i ulaganje u obnovljive izvore energije doprinosi otvaranju novih radnih mesta.

A prostora za investiranje u toj oblasti ima u celoj Srbiji. Podaci UNDP pokazuju da je čak 111 naših inovatora predložilo ideje za smanjenje efekata staklene bašte tamo gde je najneophodnije – a to su lokalne sredine.

broj komentara 0 pošalji komentar