Protest u Nemanjinoj, maturanti zahtevaju poništavanje male mature

Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom protesta povodom odlaganja testa iz matematike da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi maturski ispit.

Posle protesta ispred resornog ministarstva i šetnje do fontane na Slaviji, oni su ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj saopštili da će zahtevati da se poništi ovogodišnja matura, a ako to ne bude učinjeno najavili su da će sutra nastaviti protest ispred Ministarstva prosvete.

Prethodno su se okupili ispred zgrade Ministarstva prosvete zbog odlaganja testa iz matematike, na kratko su ušli unutra, ali tamo nije bio niko od nadležnih ko je mogao da ih primi.

Posle toga oni su krenuli ka Trgu Slavija gde su se kratko zadržali, a potom su se uputili Ulicom kralja Milana. 

Kako su rekli ranije reporteru Tanjuga, oni su pokrenuli peticiju u kojoj traže da bude ukinuto polaganje male mature i da im bude omogućeno da srednju školu upisuju na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda.

I ispred šabačke škole "Nikolaj Velimirović" okupili su se zabrinuti roditelji.

Aleksandra Dragutinović kaže da se sve opet ponavlja posle šest godina i da se svake godine dešava neki problem sa maturom. Isitče da su deca pod stresom.

"Odgovrno tvrdim da se deca ne vaspitavaju samo pričom. Nevidljivi vaspitni uticaju su mnogo bitniji. Pitam kakvu im poruku šaljemo", pita se Katarina Jovanović.

Psiholozi savetuju da treba spustiti loptu.

"Deca treba da se spremaju kao da će sutra zaista biti održan ispit i da oni na tom ispitu treba da daju svoj maksimum", poručuje Aleksandar Baucal, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jutros je odložen završni ispit iz matematike zato što je "procurio" test.

Ministarstvo: Upisivanjem po bodovima šalje se pogrešna poruka

U međuvremenu, pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković zamolila je male maturante i njihove roditelje da ne podležu zabludi da će se nešto rešiti okupljanjima i zahtevima da se deca u srednje škole upisuju na osnovu bodova iz osnovnih škola.

Istakla je da kao prosvetni radnik i zaposlena u Ministarstvu ima uvid koja je razlika u kriterijumima po Srbiji.

U Ministarstvu prosvete su rekli da je kombinovani test bezbedan i da su se na društvenim mrežama pojavili testovi od prošle godine. Tvrde da test iz maternjeg jezika nije sporan.

"Ako bi se deca upisivala po bodovima, bila bi poslata pogrešna poruka", rekla je Nedeljkovićeva za Radio Beograd i istakla da je resorno ministarstvo spremno i sposobno da spremi nove testove i da procedura ide regularno uz ovaj dan pauze.

Istakla je da je resorono minisarstvo reagovalo na vreme i da je šteta smanjena na minimum. Šteta bi bila veća da su deca radila test, ocenila je Nedeljkovićeva.

Apelovala je na roditelje, uz, kako je rekla, razumevanje stresa i brige, da veruju da je bolje da deca polažu maturu, jer je ravnomerniji i pravičniji raspored po školama.

"Stalo mi je da pošaljem poruku kao profesor i roditelj – uradićemo sve da kombinovani i prekosutra test iz matematike bude kako treba, da se šteta zadrži na jednom danu. Sve ostalo su pogrešna rešenja", rekla je Nedeljković i navela da se radi o 70.000 đaka.

broj komentara 37 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 21:52) - Žika Marković [neregistrovani]

koju pamet ?

Klinci nemaju kome da sole pamet,jer da mi matori imamo pamet,ne bi se ovo ni događalo !!! Šta ta deca od nas mogu da nauče,kako da poštuju prosvetare koji nisu dostojni da se bave prosvetom. Zar na njih deca da se ugledaju ? Jadna su naša deca,vežbamo se na njima kao na belim miševima, ukidamo male i velike mature,izmišljamo prijemne ispite, ponovo uvodimo mature,preprodajemo rezultate testova, isprobavamo vakcine na deci a pojma nemamo da li su korisne ili štetne....sram nas bilo od te pametne dece,upropastili smo im državu,privredu,društvo,sport, život, šta će jadni od nas da naslede ?!

(utorak, 18. jun 2019, 20:37) - nekadbiomlad [neregistrovani]

ne dajte da vas koriste

Deco, vi ste već dobili pravdu, koristi se test koji nije bio kompromitovan, nemojte dopustiti da od ovoga drugi prave politiku i iskorišćavaju vas.
Vaša okolina, odrasli, oni nisu ono što mislite.Odrasli su ono zlo o kome se u bajkama priča pred spavanje i samo gledaju svoju korist. Ali vi ste naša budućnost, vi možete biti bolji, morate, jer za par decenija od sada, vi ćete biti Srbija, vi ćete upravljati svime.

(utorak, 18. jun 2019, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

И деца одоше у политичаре.

И клинци су нам почели солити памет. Децо идите кући и учите за матуру које по закону мора бити. За пропусте ће неко одговарати али матура мора бити.

(utorak, 18. jun 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Ispit

Jako je tesko i stresno deci da polazu taj prijemni prosto se pogube

(utorak, 18. jun 2019, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Najgore rešenje

Ne znam kako misle da budu rangirani prema bodovima iz osnovne škole kad su nam 70% dece Vukovci. Da osnovne škole drže ikakav kriterijum onda bi se možda moglo pričati o ovome

(utorak, 18. jun 2019, 18:21) - Slavica [neregistrovani]

Тестови у Македонији

Кад су била оваква тестирања у Македонији, нико се није обазирао што је спровођење тестова било катастрофално, наставници су деци масовно помагали у решавању тестова, преписивало се, шта не...Шта сте дигли оволику прашину око провале теста? Користи се банална ситуација за политизацију. А деца која протестују су злоупотребљена!

(utorak, 18. jun 2019, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Ispiti

Testovi nisu pokazatelj znanja vec uspeh u zadnje tri godine. Treba ih ukinuti.

(utorak, 18. jun 2019, 17:46) - anojanymous [neregistrovani]

Test

Kad se pronadje krivac i obelodani i pokaze i kazni za kradju testova i unistavanje dece onda lepo ponisti sve je se sad vise neveruje ni u matemstiku nk u srpski.Takvima smo dali da nam odlucuju o buducnosti dece.sramota

(utorak, 18. jun 2019, 17:45) - DejanR [neregistrovani]

@Ivan

Nije problem verovati u sistem, problem je što u Srbiji nema sistema. NIsu svi đaci dobili rešenja testova, da jesu ne bi bilo problema i ispit bi bio pošten. Koja je garancija da nije "provaljen" i ispit iz srpskog jezika koji je bio u ponedeljak, a imate slike da su rešenja objavljena u nedelju ?
Danas slušam da kombinovani nije "provaljen", pa naravno niko nije ni mislio da će da priznaju, ne znam ni kako su priznali da će ići rezervna varijanta. Pitam se samo što ako nije "provaljen"?

(utorak, 18. jun 2019, 17:23) - Петар [neregistrovani]

учити!

Завршни испит је корекција резултата постигнутих у школи. Тешко је осигурати да систем оцењивања буде исти у свакој школи и зато је важно да деца покажу знање на оваквом испиту. Ово није трошак већ улагање у образовање. Због крађе одговорни треба да буду санкционисани, а деца треба да искористе додатни дан за учење, а не "обарање владе". Тиме треба да се баве мало старији и на начин на који не уче децу овоме чему су их научили.