Kupci "Nefe" ogorčeni, pokušali da uzmu nameštaj iz magacina

"Zbog tehničkog pregleda automobila, morao sam hitno u Rusiju", ovo je bila poslednja poruka koju je Maksim Maksimov, direktor "Nefa nameštaja", poslao imejlom menadžerima u Srbiji samo nekoliko dana pre nego što je ta ruska firma bukvalno preko noći volšebno nestala iz Srbije, piše današnja štampa. U Vranju su se radnici ruske firme u kojoj je prekinuta proizvodnja okupili ispred fabrike i traže objašnjenja. U Beogradu brojni kupci koji nisu dobili robu čekaju rasplet.

Kupci nameštaja ruskog proizvođača uzalud pokušavaju da uzmu robu iz centralnog magacina koji su zakupili od firme "Transport" na Voždovcu. Nagrnuli su od rano jutros.

"Došli su silni kupci, počeli da razvaljuju magacin. Pozvali smo policiju. Čista papazjanija. Ja sam došao oko deset i smirio situaciju", kaže direktor "Transporta" Sreten Ćirović.

Prema saznanjima sa lica mesta, u magacin su najpre ušli radnici i monteri, a verovatno su pozvali i mnogobrojne kupce. Neko je nešto i odneo – kupljeno ili kao zamenu. Sada samo ključevi vlasnika i šefa magacina čuvaju preostalu robu.

Magacin će se čuvati i noćas, kažu u "Transportu". Nadaju se da će doći neko iz fabrike da napravi popis i da će onda pokušati da naplate tri zaostale kirije. Zakupac je, ističu, dve godine dobro radio i uredno plaćao.

"Do juče je radio. Juče su silnu robu izneli. Ne znam kome su je davali. Ja sam to saznao jutros, da je mnogo robe izašlo iz magacina", naveo je Ćirović.

Kupce je sramota da stanu ispred kamere, a kupili su garniture, fotelje, kuhinjski nameštaj vredan nekoliko desetina hiljada dinara. Platili su čekajući na isporuku u roku od mesec dana, ili čak i više. Zatvorene su i sve prodavnice u tržnim centrima.

"Juče sam zvao tu Irinu, poslao sam joj poruku, ona nije odgovorila", kaže Ćirović.

Radnici se okupili ispred fabrike 

"Teraju nas da potpišemo raskid ugovora, a nisu isplatili plate", kaže jedan od radnika koji su se okupili ispred fabrike "Spilit", dok drugi ističe da im se nisu obratili ni gazda ni direktor.

(U ranijem izveštaju navedeno je da su sve mašine za proizvodnju nameštaja iznete iz fabrike, što je kasnije demantovano.)

Prema podacima Agencije za privredne registre, 49 odsto akcija je u vlasništvu jedne beogradske firme, a većinski deo je u rukama ruskog biznismena.

Vlasnik beogradske firme telefonom je potvrdio da je firmu pre dve-tri godine prodao našem biznismenu i nema podatke o tome kako je i da li je poslovala sa Rusima.

Veći broj oštećenih kupaca javio se Nacionalnoj organizaciji potrošača i Udruženju za zaštitu, tvrdeći da su zatvorena sva poslovna predstavništva.

Prema saopštenju, kupci su ostali obespravljeni i uskraćeni za reklamaciju i neisporučenu robu. Odlaskom fabrike nameštaja "Nefa", svi potrošači su obespravljeni, jer prema sadašnjim saznanjima, ne postoji pravni naslednik, stoji u saopštenju.

"Očekujemo postupanje i reagovanje nadležnih organa", završne su reči u saopštenju organizacija koje štite prava kupaca.

broj komentara 13 pošalji komentar
(subota, 25. maj 2019, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

I nasi su umesani?

Nije samo rus u pitanju , mnogo igraca je umesano, Problem je sto rus nezna srpski pa nemoze da se raspravlja s nasimma , najlakse mu bilo da ode.Mi smo skloni i naseg da zavrnemo a kamoli rusa koji se ne snalazi u nasim mahinacijama.

(subota, 25. maj 2019, 00:38) - anonymous [neregistrovani]

....

Tako je to, na istoku nista novo

(petak, 24. maj 2019, 23:11) - Dalibor.Z [neregistrovani]

Pitanje ili šta već

Šta će biti sa kupcima što su oštećeni a nije isporučena roba a i ko je pisao zahtev da se vrati novac.Kome se obratiti

(petak, 24. maj 2019, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Nije ni prvi ni poslednji

Ovako neozbiljnih investitora ima svuda, nije prvi put da se ovakve stvari u Srbiji desavaju samo sto je licemerno u celoj prici to sto su dezurni pljuvaci Rusije iskoristili ovu priliku kao idealan nacin da napljuju Rusiju kroz politiku, kojoj ovde nema mesta.

(petak, 24. maj 2019, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Posovica...

Znate li za poslovicu KO ULOZI PUNO MOZE I DA UKRADE PUNO...

(petak, 24. maj 2019, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

ko nas napravi na koloniju?

Raduje me da drzavnici dovode ovakve investitore u zemlju i daju im uslove da mogu da nestanu kao magla i da im mi ne mozemo nista.

(petak, 24. maj 2019, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

Čemu ovakvo divljaštvo ?

Gde nestade pravoslavna ljubav prema braći Rusima?

(petak, 24. maj 2019, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Eh, sad.

Dragi Rusi...
Ostajemo kûsi...

(petak, 24. maj 2019, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

SRAMOTNO

Konstantno živimo pod utiskom nesigurnosti u ovoj državi bez zakona i sistema. Posle ratova 90tih, bombardovanja, umanjivanja zarada, krađa za koje država nema rešenje, neviđene i bezobrazne partokratije čudo je da još neko normalan želi život u ovoj državi. Ko će svim pokradeni ljudima nadoknaditi štetu i ko je odgovoran za prevare?

(petak, 24. maj 2019, 20:47) - Ненад Марковић Скопље [neregistrovani]

Затворено и у Скопљу

И у Скопљу су јуче преко ноћи затворили и оставили десетине купаца преварено.