Država uz studente za siguran let "Aurore"

Projektom "Aurora" studenti mašinstva osvojili su prvo mesto u prvoj rundi međunarodnog studentskog takmičenja. O tome kako da uspeh na takmičenju i znanje u dizajniranju raketa razgovarali su sa ministrom Šarčevićem o daljim takmičenjima, mogućem usavršavanju, kao i o tome kako mogu da osnuju preduzeće.

Među pedeset svetskih timova bili su prvi. Kažu da njihovo rešenje može da se primeni i u industriji.

Projekat Aurora u okviru tima Beoavija je oformljen sa idejom da okupi studente kako bi dizajnirali raketu, kaže Mladen Kličković, student treće godine Mašinaskog fakulteta.

"Činjenica je da ovih dana u industriji fali stručnjaka u oblasti proučavanja fluida u rezervoarima, odnosno samog tog efekta bućkanja u raketama, kao što se Spejs iks i Evropska svemirska agencija bore sa tim problemom i zato je oformljeno ovo studentsko takmičenja", rekao je Kličković. 

Dušan Babić, student pete godine odseka za sisteme i naoružanja Mašinskog fakulteta kaže da su uspeh postigli nakon dugog rada i truda, sa odličnom podlogom znanja koju su stekli na Mašinskom fakultetu od profesora i asistenata.

Sa još četiri tima odmeriće snagu na takmičenju u Patrasu.

"Ja očekujem da će u Patrasu biti još bolji, pošto su oni već uradili analize i deo letelice.", kaže asistent Toni Ivanov.

Sa novim zakonskim rešenjima biće i više sredstava za talentovane studente i fakultete, a moguće je i formiranje preduzeća pri fakultetima.

"Novi zakon to podstiče, formiranje preduzeća, do sada smo imali spin-of kompanije i one prerastaju iz neke veće pameti u preduzeća. Mislim da možemo modernije modele napraviti i upravo pregovaramo da nosioci osnivačkih prava budu profeosri i studenti. To je jedna velika novina", kaže ministar Mladen Šarčević.

A budući inženjeri, članovi studentskog tima Beoavia rade i na još jednom projektu. Sa tom letelicom takmičiće se u avgustu u Štutgartu.

broj komentara 0 pošalji komentar