Prognoza za leto: Stižu paklene vrućine i razorne oluje

Većem delu Evrope ovog leta prete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis "Akuveder" u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće leto za "stari kontinent".

Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno vreme se očekuje širom kontinenta, piše u prognozi.

Dok će veći deo Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje.

"Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremna vrućina biće ograničene", piše Akuveder.

Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana.

"Ove oluje će doneti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vetrove i grad", upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle dovesti i do stvaranja tornada.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati. "Najveću opasnost doneće orkanski vetrovi, grad i bujične poplave", zaključuje se u prognozi za Balkan.

Leto će u Evropi svakako obeležiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog leta, kada su u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije zabeležene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo nedelju dana.

Čak i kada najintenzivniji vreli talasi popuste, uslediće samo kratko razdoblje prosečnih temperatura pre nego što se ponovno popnu na opasne nivoe.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od severne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

"Temperature će u delovima južne i istočne Francuske od juna do početka avgusta ići preko 40 stepeni Celzijusa", izjavio je meteorolog Tiluer Rojs.

Delove Španije i Portugala očekuju vreli talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osveženje neće osetiti ni tada.

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom leta doneće i veliku opasnost od požara u većem delu zapadne i srednje Evrope.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 01:15) - anonymous [neregistrovani]

Darko

Primjer - Citavu sedmicu svi mediji i internet servisi za prognozu vremena su javljali da ce od noci u nedelju 12. maja i citav taj dan banjaluckog polumaratona padati jaka kisa. Pred spavanje pogledao sam prognozu, sve isto. Ujutro predivno suncano vrijeme, tek oko 16h pocela je ta kisa. Dakle, oni ne mogu pogoditi vrijeme ujutro a da mi pricaju sta ce biti na ljeto ili jesen.

(sreda, 22. maj 2019, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Samo su nam ovakvi bombastični naslovi nedostajali

Indijanci već tri godine sakupljaju drva, a pentioneri od januara pričaju da će u julu biti 80 stepeni. A biće sve standardno. Što se tiče mogućnosti prognoziranja, Foreca je za Beograd juče predviđala do 20 % verovatnoće za kišu tokom celog dana, uz sličice sunčanog i pretežno sunčanog vremena, a na kraju bi pljusak, naravno. Čak i dok je pljuštalo, njihova prognoza je bila da će biti vedro. Manite me Amerikanaca i njihovih prognoza. Ono "accu" u AccuWeather jedino ako je od akumuliranja, nikako od preciznosti (accurate).

Inače, za bisera koji je ranije ostavio komentar - sva zvanična merenja temperature i sve prognoze UVEK su za hlad. Na suncu naravno da je neuporedivo toplije.

(utorak, 21. maj 2019, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Narucene prognoze?

Ako uporedite prognoze razlicitih centara u Evropi onda vidite vrednost istih.

(utorak, 21. maj 2019, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

sve ispod 40 je odlicno

Ma sta 38 ,to u hladu mozda

(utorak, 21. maj 2019, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

Prognoza vremena

Ma 'ajde, bre! Meteorolozi nisu vise u stanju da prognoziraju na uzem podruciju, na nekoliko dana unapred, a ovaj ce prognozirati dva meseca unapred, za celu Evropu!