U SANU se izjašnjavaju o žičari sa gondolom

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti donelo je jednoglasnu odluku da podrži inicijativu Odeljenja istorijskih nauka da se pitanje izgleda Beogradske tvrđave i Beograda vrati u nadležnost stručnjaka.

Odeljenje istorijskih nauka se odlučno usprotivilo izgradnji žičare sa gondolom i upozorilo da bi ona grubo narušila celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja tvrđave na ušću dveju velikih reka, kakav nema nijedan srednjovekovni grad.

Odeljenje jezika i književnosti je jednoglasno podržalo obrazloženje akademika Ljubomira Simovića, koji je upozorio na sve teže posledice zahvata koji drastično dovode u pitanje identitet glavnog grada, kao što je, na primer megalomanski projekat "Beograda na vodi".

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

SANU

SANU je nekada bila titanska institucija za ovaj narod i zemlju. A danas, sta ovo rade? Bolje bi im bilo da reaguju na to sto Arhiv SANU-a sa nasim najznacajnijim pisanim delima iz najstarijih perioda propada i da to sprece, a ne da se bave stvarima koje veze nemaju sa ovim i koje su svakako vezane za tuzilastvo.