Đorđević: Bolji uslovi u socijalnim ustanovama

U narednom periodu u centrima za socijalni rad i drugim socijalnim ustanovama biće povećan broj zaposlenih, kako bi kvalitet usluge korisnicima tih centara bio bolji, ali će se raditi i na poboljšanju uslova za zaposlene u tim ustanovama, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Zoran Đorđević sastao se sa zaposlenima u socijalnim ustanovama kako bi predstavio novi sistem funkcionisanja tih ustanova u informacionom sistemu izvršenja budžeta.

Tom prilikom je naveo da je sastanak organizovan s ciljem da centri za socijalni rad i socijalne ustanove, kad je reč finansiranju, profunkcionišu u punom kapacitetu.

Đorđević je rekao da postoji dovoljno novca u budžetu koji se može pravilno raspodeliti i uložiti u razvijanje usluga socijalnih ustanova, njihov kvalitet, kao i kvalitet smeštaja i kapacitete ustanova.

Ministar je naveo da je način rada tih ustanova, a koji je važio za neka prošla vremena, sada iza nas, ali da i dalje postoji rizik da se svima dešavaju greške u raspoređivanju sredstava iz budžeta.

"Ministarstvo finansija ima razumevanja za naše greške i uz njihovu volju postoji način da ispravimo greške", istakao je Đorđević i napomenuo da je novi način rada obaveza države Srbije u pristupanju EU , ali i prema MMF-u.

Dodao je da insistiranje na tome da sve bude u skladu sa zakonom ostaje naša jedina direktiva i nešto čega i dalje moramo da se pridržavamo.

"Ja od toga neću odstupiti ni pedalj", poručio je ministar obraćajući se socijalnim radnicima.

Dodao je da je svestan da je materijalni položaj zaposlenih u socijalnim ustanovama ispod nivoa koji zaslužuje njihov posao i obrazovanje.

"Meni je lično krivo što Zakon o platama i platnim razredima nije zaživeo 1. januara ove godine i što je odloženo za sledeću godinu, jer bi danas imao potpuno drugačiji koncept kada je u pitanju vaš materijalni položaj", rekao je Đorđević.

Ministar je objasnio da je novim zakonom predviđeno stavljanje zaposlenih u socijalnim ustanovama "na mesto gde pripadaju, rame uz rame sa zanimanjima koja su pandan njima", te naveo da i medicinsko osoblje zaslužuje više nego što danas ima i da je uveren da će se tim zakonom sve to regulisati.

broj komentara 0 pošalji komentar