Filipovski na debati o slobodi medija u PS SE

Srbija radi na novoj medijskoj strategiji čiji je cilj da doprinese daljem unapređenju stanja u toj oblasti, rekla je danas članica Stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dubravka Filipovski.

Učestvujući u Strazburu u debati o slobodi medija, Filipovski je rekla da je Srbija usvojila novi Zakon o medijima, u skladu sa mišljenjem Evropske i Venecijanske komisije, nakon čega je sprovedena privatizacija medija, kao i podzakonska akta, koja su u primeni.

"U Srbiji je u toku izrada nove medijske strategije i njen cilj je da u duhu najboljih primera međunarodnih iskustava treba da doprinese daljem unapređenju medijske atmosfere u Srbiji", rekla je Filipovski, a prenosi parlament u saopštenju.

Naglasila je da u Srbiji lažne vesti nisu kriminalizovane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja. Ipak, napomenula je da se standard profesionalnog izveštavanja krši zbog ekonomskih razloga, jer konkurencija primorava određene medije da na taj način opstaju na tržištu.

Filipovski je govorila i o podmetnutom požaru u kući novinara Milana Jovanovića u Grockoj, ističući da očekuje da nadležni organi reše taj slučaj do kraja, budući da je počinilac brzo uhvaćen, ali nalogodavac jos nije.

Kao jedan od velikih problema, istakla je "progon i vređanje novinara od strane nekih opozicionih političara i njihovih istomišljenika zbog izveštavanja koje im se ne sviđa".

"Značajan deo medijskog prostora zauzimaju društvene mreže, koje su veoma uticajne i na kojima građani mogu slobodno da se izražavaju, za razliku od nekih zemalja u svetu", primetila je Filipovski.

Govoreći na debati u okviru redovnog zimskog zasedanja PS SE, Filipovski je rekla i da su vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija tri osnovna načela demokratizacije i napretka svakog evropskog društva.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jan 2019, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Samodestruktiva

Zamišljam samo koliko bi moja država napredovala da su pravi ljudi na pravom mestu, po ambasadama, po raznim predstavništvima i nacionalnim institucijama.Da npr. ovaj posao radi osoba koja je dovoljno obrazovana i koja ima uvid u proces evrointegracija, u to šta je Savet Evrope, Venecijanska komisija i gde smo mi u svemu tome, a ne stranački postavljenik, mnogo bi nam život bio dostojanstveniji a država naprednija.Sumnjam da neko ko kaže "venišn komišn" zna šta to ustvari znači i čemu služi.Da je kojim slučajem u tekstu stajalo "kaus vil start flajing in Srbia antil tventi tventi" verujem da bi i to pročitala jer ne bi razumela o čemu se radi. Kako od ovakvog kadra očekivati da zastupa bilo kakve nacionalne interese i politike pred međunarodnom zajednicom?Nikako.Smeniti taj kadar i dovesti ljude koji su dovoljno obučeni i obrazovani.

(četvrtak, 24. jan 2019, 08:24) - Ana [neregistrovani]

Nista vise nisam ni ocekivala

Engleski na zavidnom nivou.

(četvrtak, 24. jan 2019, 02:57) - anonymous [neregistrovani]

Engleski

Na zavidnom nivou.

(četvrtak, 24. jan 2019, 01:34) - anonymous [neregistrovani]

Neodgovorno

Sramotan engelski jezik dotične gospodje. Mislim da bi trebalo mnogo temeljnije i odgovornije donositi odluke o tome ko i na koji način predstavlja nas i naše stavove u svetu.