Ministarstvo prosvete: Nasilje prijaviti nadležnima u školi

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apelovalo je na sve roditelje da svaki slučaj vršnjačkog nasilja odmah prijave nadležnima u školi koju dete pohađa, poštujući jasno propisane procedure, a sa školom ostvare otvorenu, konstruktivnu saradnju.

Na taj način omogućiće da zaposleni i stručni timovi što pre reaguju, zaštite dete i pomognu u rešavanju problema, saopštilo je Ministarstvo, koje od škola očekuje da efikasno i stručno reaguju, u skladu sa propisima i svojom ulogom.

Ministarstvo prosvete ističe da ni na koji način ne želi da sprečava roditelje i medije da javno govore o vršnjačkom nasilju, ali da je to potrebno uraditi veoma pažljivo, kako se ne bi proizvele posledice koje mogu da budu i mnogo gore.

Zajedno treba da uradimo sve što možemo uvažavajući najbolji interes sve dece, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da je neprofesionalno i neetičko ponašanje uredništva i novinara pojedinih medija, koji su zloupotrebili situaciju, dovelo je do novog nasilja i opravdane zabrinutosti roditelja druge dece.

"Posle gostovanja deteta i njegove majke D. D. na televiziji Prva, tokom kojih su tri dečaka označena kao nasilnici, ti dečaci su pretrpeli nasilje. Njih su, u poslednjih nedelku dana, dva puta napala druga deca 'želeći da zaštite' druga koji se pojavilo na televiziji", navedeno je u saopštenju.

Napominje se da su roditelji te dece, u skladu sa procedurama, javili direktorki Osnovne škole "Rade Končar" i Ministarstvu prosvete, koji su sada angažovani na rešavanju novonastalog problema.

"Primer neodgovornog medijskog izveštavanja o osetljivim temama, samo je proizvelo kontraefekat i situaciju da se na navodno nasilje reaguje nasiljem", navelo je Ministarstvo prosvete, koje naglašava da roditelje i medije smatra svojim partnerima u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

"Zato pozivamo sve da se prvo obrate nadležnima u školi, a zatim, ukoliko je potrebno i Ministarstvu prosvete (nadležnoj školskoj upravi, Gradskoj i Republičkoj prosvetnoj inspekciji), kako bi institucije, uključujući policiju, zdravstvo i centre za socijalni rad, mogle efikasno da reaguju", kaže se u saopštenju.

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 06. dec 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

Nasilje

Sankcionisati nasilje što pre. Državo otvori oči. Zaštitite nevine od nasilnika!!!

(sreda, 26. sep 2018, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

Насиље се пријављује полицији, а не школи.

Ако полиција неће да хапси насилнике онда ће то родитељи сами решавати... па ће бити још већих проблема. Ево мој комшија не сме да пусти сина насилника ван дворишта јер се мали многима замерио. Вози га два пута дневно у школу и још негде и води га скроз до врата школе јер му редовно праве сачекуше. Уместо да малог (и родитеље) стрпају у казнено-поправну установу они га шетају из одељења у одељење. Срамота.