Kajsije skuplje od banana

Nevreme i poplave koji su zahvatili pojedine delove Srbije proteklih meseci desetkovali su zasade, uglavnom jagodičastog voća i ratarske useve. Stručnjaci ukazuju da će lošiji kvalitet uticati na cene na domaćem tržištu.

Neviđeno u čačanskim trgovinama i na pijacama. Sezonsko voće iz susednih sela skuplje od južnog voća. Kilogram banana košta 110 dinara, a kajsija 150.

"Ovo je prva godina da je ovako loše vreme, kišno, grad, tako da ljudi ne znaju šta bi kupili, žale se na cene, na sve, komplet", kaže prodavačica Stanimirka Gocić.

Zbog čestih vremenskih nepogoda, voćari u čačanskom kraju problema imaju sa kvalitetom, plasmanom robe, ali i niskom otkupnom cenom.

"Neće biti najzadovoljniji pogotovu svi sa ranim vrstama odnosno vrstama sa ranim sazrevanjem – višnja, trešnja, kajsija", objašnjava Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Čačak.

Ratari su u Šumadiji očekivali rod iznad proseka, ali stručnjaci kažu da će, po agrouslovima specifična godina, u čitavoj zemlji ostaviti trag i u prinosima.

"Beležimo smanjenje kvaliteta, beležimo i da će prinos po jedinici površine biti smanjen, ali ne toliko drastično – u proseku, možda, 20-30 procenata ispod očekivanog", navodi Dobrivoje Popović iz PSSS Kragujevac.

Uprkos kašnjenju, polovina pšenice ovogodišnjeg roda u Šumadiji i Pomoravlju je otkupljena i usladištena u silose.

"Privrednici i preduzetnici mlinsko-pekarskog sektora Šumadije i Pomoravlja smatraju da u ovom trenutku nema potrebe govoriti o povećanju cene hleba i pekarskih proizvoda", napominje Dušan Petković, koordinator za poljoprivredu PKS.

Iako godina neće biti rekordna, stručnjaci predviđaju rod od 3,3 miliona tona pšenice, a godišnje potrebe su upola manje.

Hlebnog žita će biti i za izvoz, a za potrošače je najvažnija procena da će cene mirovati.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2018, 23:31)
anonymous [neregistrovani]

Cene u istom danu

Jedan kilogram banana iz Kolumbije, u mom gradu košta 79 dinara. Jedan kilogram smrznute višnje 599,98 dinara (Frikom).
Jedan kilogram sveze ubrane višnje prve klase otkupljivači plaćaju 50 dinara.
Zemljo (Srbijo), otvori se da propadnem u tebe od muke!!!
Kupinu "loh Nes" fantastičnog kvaliteta - niko neće da otkupi! Doduše, došao je jedan otkupljivač i ponudio cenu od 10din po kilogramu... Dobro da je ostao živ (berači traže 30din/kg i neće da beru ispod te cene)...

(sreda, 11. jul 2018, 22:03)
anonymous [neregistrovani]

Кајсије су на западу увек скупље

Кајсије су увек барем 4-8 пута скупље од банана на западу..производња кајсија и њихов транспорт је далеко захтевнији и скупљи од банана.

(sreda, 11. jul 2018, 20:39)
anonymous [neregistrovani]

Banane su najjeftinije

I u Holadniji banane 1kg 1€, a kajsije od 3 - 6€ (A klasa), jabuke kg 3€, 4kom 3,30€, kruske 1,70€ ....itd