Roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara

Od sledeće godine roditeljski dodatak za prvo dete biće 100.000 dinara, dok će dečiji dodatak za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu" Đorđević je, najavljujući zakonske izmene u Nacrtu zakona o finansiranju porodica sa decom, rekao da su uvedene i mere koje podstiču rađanje dece.

Te mere propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu delatnost ili su angažovane ugovorom o delu ili autorskim ugovorom.

"Država je izdvojila dovoljno sredstava za realizaciju prava koja proističu iz novog zakona, a u narednim godinama videćemo da to povećavamo u skladu sa finansijskim mogućnostima države", rekao je Đorđević i dodao da država na godišnjem nivou za decu izdavaja 52 milijarde dinara.

Istakao je da je u skladu sa politikom pridruživanja Evropskoj uniji Srbija posvećena borbi protiv siromaštva dece i povećanju novčanih izdvajanja za porodicu.

Ministar je najavio da će se ubuduće više voditi računa o kategorizaciji novčanih dodataka kako bi se finansijska sredstva pravično raspodelila.

"Nekim porodicama treba više, nekima manje, a želimo da budemo odgovorni i da se novčana sredstva koja izdvaja država raspodeljuju na najpravičniji način", rekao je Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navela je da se Srbija kao društvo nalazi pred velikim izazovom jer nas Agenda 20/30 Ujedinjenih nacija obavezuje da iskorenimo siromaštvo, a pojedina istraživanja pokazuju da svaka peta siromašna osoba u Srbiji jeste dete.

"Sva deca imaju ista prava i jednaku šansu na bolju budućnost, imaju pravo na dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje. Najisplativiji društveni cilj jeste ulaganje u dete, a mi kao vlada želimo da postignemo da nijedno dete ne bude siromašno", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ministarka je iznela i podatke koji pokazuju da svako treće dete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem jer, kako je rekla, čak 44 odsto dece čuvaju babe i dede, oko 21 odsto nezaposleni roditelji, a da 27 odsto dece ide u obdanište.

"Ulaganje u taj period dece prvi je korak ka boljoj budućnosti za sve nas. Moram da podsetim da Agenda 20/30 UN i cilj 42 obavezuje sve zemlje da do 2030. obezbede jednak pristup predškolskom obrazovanju za svu decu", ukazala je Đukić Dejanovićeva.

Zamenica direktora Unicefa u Srbiji Severine Leonardi istakla je da je detinjstvo najvažniji deo života svakog čoveka i da su deca bitan stub svakog društva.

Leonardijeva je pohvalila napore Vlade Srbije da obezbedi sredstva i investira u poboljšanje položaja dece, ali je dodala da je potrebno unaprediti metodologiju budžetiranja dece.

"Vlada daje sve od sebe, ali budžet ne odslikava našu posvećenost. Mi želimo da budžet svih vlada bude što više okrenut deci kako bi svako dete moglo da ostvari svoja prava", poručila je Leonardijeva.

Međunarodnu konferenciju "Ulaganje u decu – ulaganje u budućnost" posvećenu problemima siromaštva i socijalne isključenosti dece organizovali su Mreža organizacija za decu MODS, Eurochild, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Unicef.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 29. dec 2017, 12:44)
Natasa [neregistrovani]

Poruka

Sta je sa majkama koje imaju troje i vise dece,kao usvojice penzije i platu a od toga nema nista,to samo pricaju

(utorak, 21. nov 2017, 20:02)
anonymous [neregistrovani]

bravo

Tačno tako, ova cifra i informacije se uzvikuju već dugo. Kada sam prvi put čula - obradovala sam se... ali sad je prošlo već mnogo vremena, porađam se u 2018. i bojim se da, kao i do sad, neće usvojiti to u roku u kojem su obećali. No, treba sačuvati nešto sočno i za buduće kampanje... i za to je potrebno imati razumevanja.

(petak, 13. okt 2017, 18:29)
aDusicsnonymous [neregistrovani]

A deci na pirodicnom smestaju....

Postovani sta sa decim na porodicnom smestaju koja izlaze iz sistema zastite a ne pripadaju teritoriji BG prepustena su samoj sebi nikakvu novcanu pomoc nemaju niti ih ko pita dali mogu naci posao i smestaj

(petak, 13. okt 2017, 10:26)
anonymous [neregistrovani]

Boze

Koliko ljudi negativno komentarise.Pa zar vas nije sramota, sta god da Srbija uradi vama nevalja.Koja je savrsena drzava?Pre nego sto ista kazete, zivio sam 19 godina u Kanadi.Sestra mi zivi u Houston TX.Ja sada zivim u nasoj ljepoj Srbiji.Ako mislite da je negde drugo bolje, molim vas izadjite iz Srbije.Ali kada vidite da nema bolje zemlje od Srbije, molim vas vratite se nazad i recite svima da tudje sunce lose grije.Hvala

(petak, 13. okt 2017, 08:12)
anonymous [neregistrovani]

Kada?

Na otprilike 3 meseca se izlazi sa ovom "vescu"! Kada ce se to desiti?? Kad zakon jos uvek nije ni blizu usvajanja i skupštini? Ovo se prica punih godinu dana, a od sl.godine moze biti i oktobar 2018....

(petak, 13. okt 2017, 07:44)
anonymous [neregistrovani]

Poruka

A sta je sa isplatom majkama koje imaju troje dece obecano pre izbora i naravno sada nista.To cak i Crna Gora ima a u Srbiji je to trosak.

(četvrtak, 12. okt 2017, 21:29)
anonymous [neregistrovani]

Накнада

Није баш толико битно колико се добија. Колико год да се добија тај износ ће се врло брзо и лако потрошити.
Много је важније да држава обезбеди услове да су родитељи запослени, са поштеним зарадама и са извесном будућношћу.

(četvrtak, 12. okt 2017, 20:56)
Sredoje [neregistrovani]

Dodatak za decu...

Koliko se dobija za drugo, treće, četvrto.. dete, 

(četvrtak, 12. okt 2017, 17:50)
gvozden [neregistrovani]

2,3

A sta je sa naknadom za drugo i rece dete????
Da li se i taj iznos povecava????

(četvrtak, 12. okt 2017, 16:08)
Ana [neregistrovani]

????????

Dobro su se setili !
Prosto ne mogu da verujem.
Valjda će to postati stvarnost, a ne ostati samo mrtvo slovo na papiru.