Patrijarh Kiril: Kosovo je sveto mesto, mesto mučeništva

Kosovo je sveto mesto, mesto mučeništva i zavetovanja i ono će zauvek čuvati sećanja na sve koji su tamo postradali, isto kao što će i kamenje katedrale Svete Sofije večno pamtiti božanske liturgije koje su se služile među njenim zidovima, poručio patrijarh ruski Kiril.

U intervjuu za portal Iskra, patrijarh je rekao da uvek moramo imati na umu da Bog ima svoj sud i svoju pravdu, koje se tako često razlikuju od ljudske predstave o tome.

"Sa nepromenjivim molitvenim osećanjem mislim o Kosovu i trudim se da se u svojim molitvama setim svih onih koji danas tamo hrabro i nimalo lako služe. Kosovo nam je svima nauk...", naveo je patrijarh Kiril.

To je, kaže, nauk vernosti Hristu i ispovedanju vere uprkos svim strašnim mukama i iskušenjima koje na nas šalje svet.

"I koliko je samo važno da se u takvim trenucima ne zaboravi da Bog nije u sili nego u pravdi", rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh ruski je, kako kaže, bratskom srpskom narodu poručio da čuvaju pravoslavnu veru, i da razumom, srcem i dušom spoznaju učenje Hristovo.

On kaže da o Srbiji uvek razmišlja sa posebnim osećanjima.

Podsetivši da je Srbiju posetio 2013. tokom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, i 2014. godine, kada je u Beogradu boravio na poziv patrijarha Irineja, patrijarh Kiril kaže: "Znate, neverovatan osećaj obuzme ruskog čoveka kad dolazi u Srbiju. Nemate osećaj da ste u stranoj zemlji. Naprotiv, osećate se kao kod kuće, okruženi braćom. Naše zemlje zaista imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, naravno, to je naša zajednička vera, zajedničke duhovne i moralne vrednosti, bliske kulture i tesne istorijske veze."

Ukazujući da između dva naroda postoje duge i čvrste veze ljubavi, i što je najvažnije, te veze se manifestuju na najneposredniji, svakodnevan način, na privatnom planu, u ličnoj, međusobnoj komunikaciji ljudi, patrijarh ruski ističe da su zbog toga za njega posete Srbiji, poklonjenje svetinjama i razgovori sa pravoslavnim ljudima uvek radosni događaji koje iščekuje.

"Ruse i Srbe spaja duhovno srodstvo" 

Upitan kakva su braća Rusi i Srbi, patrijarh Kiril ističe da naše narode spaja duboko duhovno srodstvo koje proizlazi iz pravoslavne vere i iz zajedničkog slovenskog porekla.

"Istorija rusko-srpskih odnosa potiče od prapočetaka sveslovenske pravoslavne civilizacije. Ako se osvrnemo na istoriju, videćemo koliko su, zahvaljujući božanskom proviđenju, tesno isprepletene sudbine naša dva naroda", rekao je.

Kroz istoriju su se, podseća patrijarh, naši narodi držali zajedno tokom teških iskušenja.

"Rusija je tokom Prvog svetskog rata podržavala Srbiju. A kada se u Rusiji desila revolucija i vlast preuzeli ratoborni bogoborci, Srbija, koja se i sama mučila sa posledicama rata, primila je veliki broj izbeglica iz Rusije i prihvatila ih kao rod rođeni", rekao je patrijarh.

Ukazao je da se svet danas suočava sa novim ozbiljnim iskušenjima.

U pojedinim evropskim zemljama, naveo je, sve veći uticaj imaju snage koje žele da izguraju religiju na margine života savremenog čoveka, da obescene tradicionalne moralne principe, relativizuju etičke standarde i nametnu društvu grešne kodekse ponašanja, između ostalog i u mnogim pravoslavnim zemljama.

"Mi pravoslavni, Srbi i Rusi, pozvani smo da kao i ranije stanemo rame uz rame u ovoj borbi za naš duhovni identitet, za očuvanje pravoslavne civilizacije, braneći Bogom dati brak kao zajednicu muškarca i žene, vrednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, ne podležući pred lažnim iskušenjima spoljašnjeg materijalnog blagostanja i ne zavodeći se lažnim idejama o ljudskoj slobodi i sreći", kazao je patrijarh.

Govoreći o izazovima sa kojima se danas suočava pravoslavlje, patrijarh Kiril kaže da, s jedne strane, nema ništa novo i da su zamke i iskušenja neprijatelja ljudskog roda isti danas kao i uvek, samo možda sofisticiraniji i lukaviji.

"S druge pak strane, svedoci smo koliko brzo danas dolazi do civilizacijskih promena, suočavamo se sa tako složenom realnošću i komplikovanim pitanjima, na koja ne možemo uvek pronaći odgovore...", zaključio je patrijarh.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 02:06)
Миро Марковић [neregistrovani]

Косово је окупирана област од стране Америке

Ваша светости, спасибо за Вашу бригу о србском Косову и Метохији! Оно је за сада по Америчком окупацијом. Да не би плаћала Србији кирију, Америка је на силу оружја отела тај део земље од Србије, "створила лажну државу Косова". Срби се никада неће одрећи Косова и Метохије, јер се надамо да ће са променом политичких снага у свету, КиМ бити враћена мајци Србији.

(sreda, 13. sep 2017, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

Pa nije srednji vek, pobogu!

Zašto samo sa nama pominju pravoslavlje, dok su sa drugim pravoslavnim zemljama u njihovom bližem okruženju u totalno zavadi???

(sreda, 13. sep 2017, 22:19)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Vidim da mnogi krive politicare za Kosovo i druge loše stvari. I ja isto mislim ali zato dobro razmislite koga birate na izborima. Oni se posle sami medjusobno biraju i tako imamo to što imamo.Zar ocekujete da nam premijer i pedsednik brane veru,cast i dostojanstvo. Dušan

(sreda, 13. sep 2017, 21:35)
anonymous [neregistrovani]

A sta kaze nas Patrijarh?

Nesto se ne oglasava....

(sreda, 13. sep 2017, 17:52)
Дарко [neregistrovani]

Тужно

И ми и наши политичари смо дали Косово. Сада ће многи рећи није народ, а које онда? Јели народ тај што бира политичаре? Јесте! Јесу ли политичари преварили народ? Јесу. Чији су то политичари? Српски! И шта сад, ништа. Ја својој деци пустим с времена на време задње обраћање господина Милошевића нацији. Не зато што сам га волео него зато што је то што је тада казао истина!

(sreda, 13. sep 2017, 17:23)
Vlada [neregistrovani]

Rusija-Srbija

Divne priče a efekat skoro i da ne postoji.

(sreda, 13. sep 2017, 16:19)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Nadam se iskreno da ce ove poruke Ruskog Patrijarha doci do usiju nasih politicara. Treba ga poslusati ! !!

(sreda, 13. sep 2017, 15:20)
anonymous [neregistrovani]

Kosmet

Srbija nikada nesme priznati Kosovo kao drzavu! Gde god zive Srbi to je nasa zemlja.

(sreda, 13. sep 2017, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

Patrijarh Kiril

Veoma tople i pomiriljive reci Patrijarha Kirila su jako dobrodosle u ova teska vremena.

(sreda, 13. sep 2017, 15:11)
anonymous [neregistrovani]

Hvala ti presveti oce,

Neka Bog cuva Rusiju i Srbiju.