Nevreme praćeno gradom kod Čačka, Topole i Aranđelovca

Jako nevreme, praćeno velikom količinom grada, zahvatilo je u toku dana područja oko Čačka, Topole i Aranđelovca. Šteta u voćnjacima i baštama. Očekuje se nestabilno vreme sa lokalnom pojavom vremenskih nepogoda, kažu u RHMZ-u.

U Gornjim Branetićima kod Gornjeg Milanovca grad je pričinio veliku štetu na voću ali i ratarskim kulturama, rekao je za Glas zapadne Srbije Sreten Žižović iz zaseoka Trnavci.

Grad je bio veličine graška, a u pojedinim mestima i malo krupniji.

Obilni pljusak koji je trajao oko sat vremena, padao je u Čačku, Lučanima i Guči, kao i okolnim selima.

U Čačku su zbog velike količine kiše bile poplavljene ulice, jer kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu vode.

Jako nevreme zahvatilo je tokom popodneva i Topolu, a najviše štete pričinjeno je u mestima Šarevac, Brezovac, Lipovac i Banja.

Nešto manje štete bilo je i u mestima Belošavac i Kopljara. Na području Topole dejstvovala je protivgradna zaštita.

U Sektoru za vanredne situacije rekli su da je područje opštine Aranđelovac u 17 časova zahvatilo nevreme sa padom temperature i gradom veličine oraha. Nevreme je bilo i u selima u opštini Kragujevac – Ramaći, Rogojevcu i Ljubičevcu. 

Komisije lokalnih samouprava će utvrditi da li je bilo materijalne štete, rekao je upravnik Sektora za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović dodajući da je situacija na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga stabilna.

Upozorenje RHMZ, večeras jaki pljuskovi i grad

Republički hidrometeorloški zavod saopštio je da se na području Šumadije, Velikog Pomoravlja, južnog Banata i u pojedinim delovima Beograda večeras očekuje lokalna pojava jakih pljuskova sa grmljavinom, gradom i olujnim vetrom.

Do kraja dana biće nestabilno sa lokalnom pojavom vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U većini mesta očekuje se oko 20 mm kiše za tri sata, a na istoku i severoistoku Srbije obilne padavine (ponegde i preko 40 mm/12 h).

Na području Beograda tokom noći očekuje se pojava obilnih pljuskova i grmljavina sa količinom padavina oko 20 mm na tri sata.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 12. avg 2017, 20:27)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

danas imamo tehnologije koje ranije nismo imali te rakete koje se ispaljuju moraju da imaju senzor koji bi sa meracem daljine oblaka naveli raketu ta eksplodira tamo gde treba.To je predlog i patent koji bi Srbiji mogao da donese puno prihoda jer bi kao takav mogao da bude prihvacen svuda u svetu.

(subota, 12. avg 2017, 18:42)
milan [neregistrovani]

Uteha?

Ako je to ikakva uteha za narod iz tih krajeva, onda
jim mogu navesti da je stradala skoro sva Europa.

Tamo gde ja živim je padao led veličine oraha a bilo
ge je tu i tam i veličine jajeta. Uništio je ogromno
krovova, prozora i ogromno još toga jer je duvao
vetar sa brzinom od 100 km...

Oni koji imamo osigurane kuće, nadamo se nadoknati
štete.

(subota, 12. avg 2017, 17:54)
anonymous [neregistrovani]

normalno

nakon ovolikih vrucina malo osvezenja.