Četiri univerziteta iz Srbije na Šangajskoj listi

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima ove godine našla su se četiri univerziteta iz Srbije, a osim Beogradskog po prvi put na listi su i Niški, Novosadski i Kragujevački univerzitet.

Niški, Novosadski i Kragujevački univerzitet našli su se na Šangajskoj listi u oblasti matematike, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran u 17 užih naučnih oblasti.

U oblasti matematike Univerzitet u Beogradu plasirao se 201 - 300 mesta, Niški univerzitet 301 - 400, Novosadski i Kragujevački 401- 500 mesta.

Rangiranje po užim naučnim oblastima šangajski univerzitet "Cao Tun" uveo je od ove godine, a Šangajska lista 500 najboljih univerziteta biće objavljena i ove godine polovinom avgusta.

Osnovni kriterijumi za rangiranje svetskih univerziteta na toj listi je broj Nobelovaca koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu, broj objavljenih naučnih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku, uticaj univerziteta u regionu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jul 2017, 23:47)
DR.IT [neregistrovani]

PMF NIS

Bravo za PMF u Nisu. Ponosan sam sto sam studirao i doktorirao na ovoj instituciji. Zelim kolegama matematicarima i informaticarima sve najbolje u daljem radu.

(nedelja, 16. jul 2017, 09:13)
anonymous [neregistrovani]

PMF

Bravo za Niski PMF retko kvalitetan kadar ih vodi(Dekan,prodekani...),nema korupcije.....za razliku od drugih niskih fakulteta....sjajan rezultat.Samo napred.Cestitke!

(subota, 15. jul 2017, 17:36)
anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Svaka cast, posebno za ogromni napredak za niski PMF! To je jedan od retkih fakulteta u Nisu gde moze da se napreduje i bez korupcije, pa zato i imaju poneki naucni biser!
pozdrav iz inostranstva!

(subota, 15. jul 2017, 16:22)
Dragan [neregistrovani]

Bravo

Bravo za sve 4 univerziteta, naravno posebno za Niški UNiverzitet, drago mi je zbog jugoistoka Srbije. Nisam nišlija, niti sada živim u Nišu, ali sam zavšio Elektroniku pre 21 godina. Nije bio lako završiti.