Amfilohije: Nisam na čelu opozicije, već Crkve Božije

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije odbacio je kao neosnovane tvrdnje da se nalazi na čelu crnogorske opozicije, i istakao da je "na čelu Crkve Božije, koja je opozicija bila od kada postoji".

"Jesam opozicija, pripadam i dok budem disao pripadaću toj opoziciji", rekao je mitropolit Amfilohije posle molebna u manastiru Morača, koji je održan juče.

Mitropolit je poručio crnogorskom predsedniku i premijeru da "ako hoće da budu zapamćeni kao ljudi, kao istinski vladari Crne Gore, prvo što treba da urade jeste da Njegoša izbave iz tamnice i da ga vrate u njegovu crkvicu na Lovćenu i ukinu bezakonje koje su doneli (sporni Zakon o slobodi veroispovesti) i koje je izavalo takav otpor u narodu".

"Ovde je vaskrsao narod! Ja ne znam da li se pamti da je narod ovako vaskrsao u Crnoj Gori!? I vi ste se sabrali ovde u znak otpora protiv tog bezakonja koje je proglašeno za zakon i koji se nameće Crnoj Gori, jedinstveno takvoga tipa u Evropi. Ja se nadam u Boga da će ti ljudi shvatiti i odbaciti to bezakonje, kao i to da će to biti njihova pobeda, pobeda čovečnosti, ljudskosti, istinske državnosti", rekao je Amfilohije.

Podsetio je da moračka lavra, manastir Morača, koji je 1252. godine podigao Stefan Nemanjić, unuk Stefana Nemanje, pripada Crnoj Gori 200 godina, od oslobođenja posle bitke na Morači 1820, do kada je bila Stara Hercegovina.

"Zna se kome ova svetinja pripada, ko je gradio i branio, ko je ugrađivao svoje kosti, živote i veru u nju. Zato bi bilo dobro da ovi koje je vreme izbacilo da budu na čelu Crne Gore danas, ponište to bezakonje koje su proglasili u tri sata poslije ponoći, u mraku. I to neće biti ničiji poraz. To će biti pobeda pravde i istine Božije, bratske ljubavi. To je ono za šta se i mi molimo i večeras ovde i širom Crne Gore", rekao je Amfilohije.

Kako je rekao, molebni su poziv na bratoljublje i bogoljublje.

"To je vraćanje naroda Božijega sebi samome, svojim svetinjama, svojim istinama i priziv svima onima koji su možda zalutali, da se vrate sebi i svojim precima. Nema tu borbe druge vrste", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 18:33) - mialn lala [neregistrovani]

" prodaj jeepa "

Napiso sam "brate" slucjno jer je to uzrecica u srpskom govoru i kaze se pa i onom ko nije brat. Tvrdis da si vernik SPC a meni Srbinu parvoslavcu kazes da nisi brat , zar nismo braca po veri parvoslavnoj ej "bre" vernice SPS ? . Prozirno od jednog koji se prikazuje kao toboz vernik SPC da na takav nacin drzi moralne pridike svom / nasem mitropolitu Amfilohiju . Jasno je cijoj crkvi ti pripadas. Opet ti kazem da si milogorac i to je moje demokratsko pravo i nema tu za tebe nista uvredljivog jer si sledbenik M. Djuknovica jer da nisi nebi na takav nemoralan nacin spominjao " svog" / naseg mitropolita Amfilohija . Vise sa tobom necu komentarisati.

(nedelja, 26. jan 2020, 17:32) - Crnogorac [neregistrovani]

@ milan lala

Prvo nijesam ti brat, drugo nijesam milogorac no Crnogorac, i trece kazem samo istinu nista drugo, kad si na celu jedne crkve ne bi bilo bas uredu da vozis skupo auto, sto se tice milogorca, milogorci ne postoje, to je rec mrznje prema nama Crnogorcima koji imaju drugu politicko misljenje. smej se koliko hoces i mozes, to je zdravo. Ps: vernik sam SPC. „Bre“.

(nedelja, 26. jan 2020, 17:02) - milan lala [neregistrovani]

" prodaj jeepa"

Odgovor za Crnogorac @ kao prvo nisi ti Crnogorac nego milogorac. Kao drugo gde nadje ono "prodaj
jeepa" , mogo si brate prostije da te narod razume : " prodaj svoje skupo vozilo" . Heto si da budes zestok u napadu i : " prodaj jeepa " ...... ahaha . Pa onda valjda da nam se nas stari mitropolit po C. Gori vozi u kojekavim krsinama  od vozila ? Star je to covek milogorac potrebna mu je ugodnija voznja a i bezbednost mitropolita je vazna ima ih koji mitropolitu ne zele nista dobro. A jesi li ti milogorac napisao i svom predsedniku Mili sta bi on moga prodat. A i onaj rascipop Dedeic imal on " jeepa " da proda ...... coce ? . Slusaj more napadi i jeftina propaganda vas Djukanovicevih milogoraca protiv naseg mitropolita Amfilohija ne prolazi smesni ste . I sta kazes " prodaj jeepa " ahahahaha nasmeja me do suza.

(nedelja, 26. jan 2020, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Amfilofije 2...

...mislim da je stekao najvece obrazovanje i na visokom je polozaju u SPC i zasto ne bi imao i odgovarajuce auto koje i nije,bog zna,skupo ako se usporedi sa autima drugih crkvenih velikodostojnika,posebno onih u Katolickom svjetu...

(nedelja, 26. jan 2020, 14:22) - Crnogorac [neregistrovani]

Amfilohije

Ako si na celu bozijeg, onda prodaj svog skupog jeepa sto si kupijo od para vernika. Ili kupi nesto manje sto ne trosi toliko gorivo.

(nedelja, 26. jan 2020, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

Milo na krilima Nato

Pakta jurisa na SPC i Srbe....ko neki 1941 i 1991.........znamo da su nu Hr protjerali 300 000 Srba...ali znamo da postoji i R.Srpska........sta ce biti sa Milogorom i Kosove???ja vjerujem da ce srpska trobojka slobode zavijoriti........opet!!!

(nedelja, 26. jan 2020, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

sila

boga ne moli a bog je samo ne voli.ništa milo veliki neće izmeniti jer je njegova sila ne merljiva?

(nedelja, 26. jan 2020, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Bog Vas blagoslovio Vladiko!?

Nadam se i molim Boga da Vam pomogne da sa svestenstvom i vernim narodom odbranite i sacuvate nasu vekovnu Srpsku pravoslavnu crkvu, ne samo u CG, vec i u Srbiji, posebno na KIM, i u drugim krajevima, i svuda u rasejanju. BOG NAM POMOGAO!