Mitropolija: Marković pokušao da manipuliše građanima

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da je premijer Crne Gore Duško Marković juče "učinio grub pokušaj manipulacije građanima" proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se mitropolit sastao sa delom crnogorske opozicije.

U saopštenju Mitropolije se navodi da Duško Marković u Pljevljima nije objasnio da li bi to u isto vreme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Ocenjuje se da se ne može smatrati ozbiljnom tvrdnja Markovića da u litiji nema mesta za Crnogorce.

"S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obavješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate posljednjeg popisa, on i sam sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci", saopštila je Mitropolija.

Mitropolija ističe da se vrhovni državni i nacionalni interesi Crne Gore mogu definisati samo u najširem mogućem konsenzusu građana Crne Gore, a ne prostim preglasavanjem i majorizacijom.

"Nema na litijama nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da Mitropolija ostaje otvorena za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije je Zakon o slobodi veroispovesti.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 25. jan 2020, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

sest stotina

crkvenih objekata SPC nisu nicije ambasade.

(subota, 25. jan 2020, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Vecina Naroda CG je izasla na ulice i rekla koje Istorijska CG.
Mnogi koji se izjasnjavaju kao Crnogorci osjecaju se i kao SRBI.

(subota, 25. jan 2020, 16:52) - milan lala [neregistrovani]

Markovicev strah od naroda

C. Gora je dans na ulicama u litijama ono sto je uvek bila jedinstvena i pravoslavna , a Markovic i njemu slicni iz DPS pokusali su da je ucine necim drugim sto nikad nije bila i sad su se se grdno uplasili od takve narodne pravoslavne C. Gore koja nema nista zajednicko sa DPS novo -komponovanom Monte Negro, pa sad Markovic pokusava da prodaje maglu . No ovog puta razne podmetacine te stara floskula o srpskoj opasnosti po drzavu C. Goru ne prolazi . Narod je jedinstven nema podele i to se masovno pokazuje na litijama. Opasnost za drzavu C. Goru su milogorci iz DPS i zato ce narod da im oduzme valast mirno na izborima . Gotovi su .

(subota, 25. jan 2020, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

Re: Mlada Bosna2

Samo jos da si uz tvoju tvrdnju objasnio koja nas to Crna gora nevoli i zasto.

(subota, 25. jan 2020, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

Mlada Bosna 2

Nije više srpska sparta.
Ti bi da namećeš nešto što drugi neće i onda se čudimo što nas ni CG ne voli?

(subota, 25. jan 2020, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Crna Gora Srpska Sparta!!
Vecina naroda je jasno porucila da neda svoje svetinje Mitropolije SPC. 

(subota, 25. jan 2020, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

Cisto kao suza

Mitropolija: "Nema na Litijama nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive"
Gospodo Vladari: Sta vam tu nije jasno?