Podgorica: Hibridne pretnje stižu iz Srbije i Rusije

Crna Gora je u NATO-u prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem, pre svega od Srbije i Rusije, tvrde iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Kako su za Vijesti naveli iz crnogorskog Ministarstva odbrane, krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori je boravio NATO kontrahibridni tim, u kome su bili "eksperti iz zemalja članica NATO-a koji se bave pitanjima strateških komunikacija, očuvanja kritične infrastrukture, pitanjima sajber odbrane".

Predstavnici vlasti u Podgorici poslednjih meseci ukazuju na ovu problematku i opasnost od hibridnog rata, dok analitičari navode da je to "vrsta eufemizma, odnosno ogoljena propaganda u kojoj nema skrupula da se neko optužujete za sve i svašta".

U Strategiji nacionalne bezbednosti Crne Gore hibridni rat se pominje kao novi oblik savremenog ratovanja.

"Hibridne prijetnje, kroz sve pojavne oblike i specifične mehanizme meke sile, predstavljaju novi oblik savremenog ratovanja. Složeni mehanizmi hibridnog djelovanja, koje može obuhvatati snažnu propagandu, sajber napade, formiranje parainstitucija, organizacija i medija, a sve češće i miješanje u izborne procese, nameću potrebu izgradnje i unapređenja kapaciteta za suprotstavljanje i jačanje otpornosti na ovaj bezbjednosni izazov", navodi se u strategiji.

Na pitanje koje hibridne prijetnje je detektovao NATO kontrahibridni tim i koje mere se preduzimaju, iz crnogorskog ministarstva navode da njihov cilj nije bio da detektuje pretnje, već da pomognu u jačanju nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje pretnji i suočavanje sa njima.

"Hibridni uticaj smo i ranije prepoznali, prije svega tokom prethodnih parlamentarnih izbora, tako da Crna Gora već od tada radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i uspostavljanju odgovarajućeg legislativnog okvira, pa ćemo u tom pravcu i nastaviti aktivnosti", navodi se iz Ministarstva odbrane.

Podaci o hibridnim pretnjama tretiraju se kao tajni, pa je Odbor za odbranu i bezbednost crnogorske Skupštine o tome raspravljao u decembru iza zatvorenih vrata.

broj komentara 19 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Dakle ovo je

hrpa budalastina.

(sreda, 22. jan 2020, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Hibridi iz Podgorice

pa vi ste toliko nezanimljivi za bilo kakvo osvajanje da vas ni Osmanlije nisu htele osvojiti!

(sreda, 22. jan 2020, 06:58) - anonymous [neregistrovani]

Eeee

A tek da vidis....kad "hibridi"niknu po planinama..... bice dobra žetva....al pre tog kukolj iz njive treba izvaditi i baciti.....

(utorak, 21. jan 2020, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Ali!

Što vrijeme više bude odmicalo,to će oni svu tu inžinjering-priču koju guraju - Rusi i Srbi neprijatelji - sve teže podnositi.To možeš glumiti za vanjski svijet,ali pomiriti u sebi,to nije lako...

(utorak, 21. jan 2020, 21:33) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Milo

Sve optužbe protiv njega na "zapadu" su samo na ledu a led se lako otopi to Milo dobro zna

(utorak, 21. jan 2020, 18:00) - Djuradj [neregistrovani]

Razrodili se

Izgleda da smo se razrodili,od sedmog kolena nismo vise nikakav rod,mi Srbi nismo vise braca sa gorcima(crnogorcima-milogorcima),smatraju nas za neprijatelja.

(utorak, 21. jan 2020, 17:38) - Михаил Россия [neregistrovani]

Гибридные русские туристы

Kod Rusa ima takva izreka - Kuda ide konj sa kopitom, tamo puza i rak sa kandzama.
Izgleda, da aktuelno rukovodstvo Crne Gore u svemu kopira svojih strijih drugova iz NATO-saveza.
Ako NATO na celu sa SAD bore protiv takozvanog hibridnog ruskog uticaja, onda i crnogorske vlasti pridruzili toj borbi.
U cemu oni vide hibridnu ugrozu? U Srbiji, u Rusiji, u srpskim i ruskim turisitma, u Srpskoj i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, u cirilici?
Verujem da ta glupost proci cim prije, jer Crna Gora istorijski tesno vezana za Srbiju, za Rusiju, za Pravoslavlje, i nase bratske veze mnogo jace od aktuelnih politicara iz Podgorice.
Pozdrav iz Sankt-Peterburga!

(utorak, 21. jan 2020, 17:32) - milan lala [neregistrovani]

Hibridi u C. Gori

Glavni NATO- hibridi ( koji pritiskaju C. Goru i Crnogorce okrecujuci ih protiv svoje jednorodne brace Srba , otimajuci im zajednicku istoriju , veru i Crkvu jesu M. Djukanovic i njegova bahata vlastela iz DPS:

(utorak, 21. jan 2020, 17:12) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to

Brzo su završili domaći zadatak, veliki gazda će da ga proveri .

(utorak, 21. jan 2020, 16:55) - anonymous [neregistrovani]

Хибридни Монтенегрини

Ово им је написала Нато канцеларија, а они преписали.