Amfilohije: Vlast će pregovarati sa mnom, ne sa Patrijaršijom

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim a ne sa beogradskom Patrijaršijom, te navodi da je Mitropolija na čijem je on čelu "autonomna i samostalna kroz vekove".

Amfilohije je objasnio da Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu jer je, kaže, Mitropolija već autonomna.

"Kada sa nama pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju sa beogradskom Patrijaršijom, tu nema nikakve razlike", rekao je vladika za crnogorski portal Standard.

Eventualni temeljni ugovor između Crkve i države ne bi, kako podvlači, definisao status Mitropolije – autonomni ili autokefalni jer je, kako je rekao, Mitropolija na čijem je on čelu "autonomna i samostalna kroz vekove".

Amfilohije ističe da je Mitropolija bila samostalna od ukidanja Pećke Partijaršije 1766. godine, te da se u prošlosti zvala autokefalnom, zato što je bila jedina eparhija koja je bez prekida postojala i koja je sačuvala samostalnost Pećke patrijaršije.

Ukazao je da je bila jedina eparhija Pećke partijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, a da su Beogradska i Karlovačka nastajale i menjale se.

"Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke partijaršije jeste Mitropolija crnogorsko-primorska. Zvala se u to vreme autokefalna, jer je u to vreme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada, kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski Sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nisu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana Bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu", rekao je Amfilohije.

Odbacio je mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ukoliko se Zakon o slobodi veroispovesti ne povuče, dodavši da je Zakon "nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo".

Amfilohije je optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da kao "bezbožnik i nekršteni predsednik stvara svoju autofekalnu crkvu".

Rekao je da je ovo prvi put u istoriji da jedna vlast jedne države stvara svoju crkvu i to "nekršteni predsednik".

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 20:04) - milan lala [neregistrovani]

Pregovori

Mitropolija Crnogosrko Primorska -SPC nalazi se u C. Gori u drugoj drzavi ne u Srbiji . Zbog te cinjenice Mitropolit Amfilohije je po polozaju i funkciji potpuno kompetentan da u ime SPC vodi pregovore i tu nema nista sporno . Bilo bi cudno da Beogradska patrijarsija to cini zaobilazeci Mitropoliju Crnogorsko primorsku i mitropolita Amfilohija koji je temeljni branioc SPC u C. Gori . To se normano nece dogoditi i on sigurno ima blagoslov od Patrijarha Irineja da pregovara . Sve drugo su bedni pokusaju zavadjanja koja nece proci, mitropilit Amfilohije je najtvrdji i najverniji predstavnik SPC u C. Gori.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumem se

u pravila SPC, samo primećujem da one koje Amfilohije oštro kritikuje, zbog njihovih stvarnih činjenja, i one koji Amfilohija vređaju, patrijarh Irinej odlikuje.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Какав цар!

И требамо мало показати зубе тим неваспитаним политичарима. Ово је превршило сваку меру! Ми Срби смо превише попустљиви.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 21:11) - Воронцов [neregistrovani]

СПЦ је тако уређена

Или још шире тако је уређена православна црква.Архијереји епархија одговорни су за духовни и цкрвени живот епархија..

(ponedeljak, 20. jan 2020, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

Koju igru igra Mitropolit Amfilohije?

Srpska Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je sastavljena od dvije eparhije: Mitropolije crnogorsko -primorske,Budimljansko-niksicke i dijelova Milesevske i Zahumsko hercegovacke i primorske eparhije .Prema tome,Mitropolija crnogorsko-primorska ne obuhvata cijelu Crnu Goru i ne znam kako ona moze predstavljati SPC u Crnoj Gori,pogotovo ne postujuci autoritet Patrijarsije u Beogradu?
Mitropolit Amfilohije prisvaja SPC u Crnoj Gori,proglasava je autonomnom, sebe dize do vjerskog poglavara Crne Gore i odbija da postuje autoritet Patrijarsije SPC sto je nedopustivo i stetno za SPC u cjelini.Dakle,Mitropolit Amfilohije,svjesno ili nesvjesno,pravi veliki problem SPC u Crnoj Gori.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Tako je u svakoj normalnoj državi

Razgovara se sa lokalnom mesnom crkvom a ne onom koja je u inostranstvu. Ne postoje ni ruska ni srpska ni ne znam kakva već Jedna i Jedinstvena Pravoslavna crkava koja je skup lokalnih crkava u punom kanonskom jedinstvu koje se medjusobno priznaju i podržavaju i kojima je osnovni stub organizacije Episkop koji je direktan naslednik Svetih Apostola, a Patrijarh je samo prvi medju jednakima u našoj crkvi, na Saboru njegov glas je samo jedan PC je Jedinstvena i nedeljiva zajednica koja kroz Sina jedinorodnog propoveda reč Božiju.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Само сложно , јер је циљ опстанак Срба и наше цркве

Није битно ко преговара док год преговарач представља Српску Православну Цркву са благословом Патријарха и све ради у договору са Патријархом и целом СПЦ.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Tako je djede

Samo nastavi kao do sada.Narod je uz tebe jer vidi da nisi ni u kakvim dilovima kao mnogi drugi.Zato sudbinu u svoje ruke i pregovaraj bez laznih pregovaraca.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Procitaj tekst

Rekao je isto sto je rekao patrijarh.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Anfilihije

U startu je izgubio.Ovo Jos nisam video Ni cuo