Kabinet predsednika Crne Gore osporava Selakovićeve navode

Kabinet predsednika Crne Gore demantuje navode generalnog sekretara Predsedništva Srbije Nikole Selakovića da su relevantna međunarodna pravna tela pozivala na nužnost i potrebu restitucije crkvene imovine, naročito Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ističe da činjenice govore drugačije.

Evropski sud u Strazburu je već odlučio da je zahtev SPC za restituciju crkvene imovine neosnovan, navodi se u saopštenju Kabineta Mila Đukanovića.

Crna Gora je 2012. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim telom Saveta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

"Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali postojeću imovinu niti 'legitimno očekivanje' za povraćaj imovine, čiju su restituciju zahtevali", kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da je Sud u Strazburu zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori "žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje", kao i da je diskriminisana od strane države Crne Gore.

U reagovanju stoji i da je Srbija, koja se pridružila tužbi, iznela "čitav arsenal poznatih tvrdnji" o viševekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih verskih objekata u Crnoj Gori, ali da za tvrdnje da su u pitanju istorijski spomenici isključivo srpskog naroda nisu ponuđeni pravno valjani dokazi.

"SPC i država Srbija su ovaj spor izgubile zato što je i po domaćem i po međunarodnom pravu nesporna pravna činjenica da je Crna Gora, a ne Srpska pravoslavna crkva, uvek bila i ostala vlasnik verske imovine koja je kroz vekove stvarana od državnog novca ili zajedničkim ulaganjem građana", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta podsećaju da je u knjaževini i kraljevini Crnoj Gori gde je, tvrde, "autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva" po Ustavu imala status zvanične državne crkve, verska imovina pripadala državi, te dodaju da je Crnogorska pravoslavna crkva tu imovinu samo koristila i nije njome mogla raspolagati bez izričitog dopuštenja državne vlasti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 15:50) - Djordje [neregistrovani]

Drzavna crkva?

Nek mi neko objasni jel negde kod hriscana postoji da je crkva drzavna.Imovina,zemljiste,moze biti drzavno pa ga drzava da na raspolaganje crkvi,a sama crkva?Komunisti su oduzimali crkveno zemljiste,to mi je poznato,ali crkve su ostajale vernicima,znaci nisu pripadale drzavi.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 15:21) - Rade [neregistrovani]

presuda

Sta se drugo moglo ocekivati jer se radi o Srbiji.