Mitropolija poziva na sabor u Nikšić: Bez mržnje i stranačkih obeležja

Mitropolija crnogorsko primorska pozvala je vernike da na crkveno-narodni sabor 21. decembra u Nikšiću dođu bez stranačkih obeležja i da se uzdrže od izliva nacionalizma i mržnje.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske poručuju da su dobro došli i ljudi iz vlasti.

"Neka se sami uvere da će Nikšić toga dana biti mesto bratskog sabranja. On bi toga dana mogao biti i mesto početka našeg bratskog razgovora, koji je izostao prethodnih godina", poručili su iz MCP-a.

MCP je reagovala na saopštenje DPS u kojem je navedeno da je najava mitropolita Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti zloupotrebljene u svrhu povećanja broja prisutnih na Saboru koji je zakazan za 21. decembar u Nikšiću, "nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja", prenosi RTCG.

"Zapanjeni smo tonom i sadržajem saopštenja političke partije DPS, a povodom najave crkvenog svetovasilijevskog sabranja u Nikšiću, u subotu 21. decembra. Upravo je pomenuto saopštenje možda najbrutalniji primer kako političari vladajuće stranke pokušavaju da život Crkve podrede dnevno-političkoj ideologiji", navode iz MCP-a.

Oni podsećaju da upravo to Ustav izričito zabranjuje.

"Očigledno je da je isti onaj anticrkveni, ali i antiustavni duh, koji je ponudio ogoljenu diskriminaciju u 'Zakonu o pravnom položaju...', potpisao i poslednje oglašavanje DPS", poručuju iz Mitropolije.

Cilj toga je, prema navodima MCP-a zastrašivanje pravoslavnih vernika i sprečavanja izbora i načina ostvarivanja njihovih duhovnih potreba.

"I sve to čini politička partija koja je za ovih tridesetak godina promenila više međusobno suprotstavljenih ideologija, i sve to samo sa jednim ciljem - da bi opstala na vlasti i štitila svoje interese! Shodno tome, na štetu društva i njegove budućnosti, neodgovorno i necivilizovano, oni su uspostavili odnos prema državi Crnoj Gori kao "fabrici para", i to ne za njene građane, već isključivo za pojedine ljude na vlasti", navodi se u reagovanju MCP-a.

broj komentara 0 pošalji komentar