Albansko tužilaštvo: Divlja gradnja uzrok žrtava i štete od zemljotresa

Tužilaštvo u Draču zaplenilo je dokumente iz lokalnog katastra, čime je i zvanično počela istraga o okolnostima koje su, tokom prošlonedeljnog zemljotresa, doprinele rušenju niza stambenih zgrada i smrti 23 osobe u tom gradu, javljaju albanski mediji.

Tužilaštvo u Draču pokrenulo je istragu o okolnostima koje su, posle zemljotresa koji je prošle nedelje pogodio Albaniju, dovele do smrti 23 osobe i rušenja niza objekata u Draču.

"Postoji osnovana sumnja da su smrtni slučajevi i šteta na objektima posledica nelegalne gradnje...", navodi se u dokumentu Tužilaštva u Draču.

Istraga je pokrenuta pošto Tužilaštvo smatra da su smrtni slučajevi i rušenje posledica nelegalne gradnje ili nepoštovanja propisa i standarda.

Albanski mediji, takođe, navode da je u zemljotresu oštećeno više od 5.000 objekata, kao i da u domove ne može da se vrati oko 9.000 stanovnika te države.

U nekoliko desetina škola nastava neće moći da se održava dok ne budu obavljene ozbiljne popravke.

U zemljotresu u Albaniji u utorak, 26. novembra, poginule su 52 osobe, a više stotina je povređeno.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Непогоде ипак служе нечему

Без њих би се људи потпуно одучили од одговорности. Жалосно је да тужилаштво реагује тек сада и да нема механизме да делује много раније. Не само у Албанији. Нема земље која не говори о дебелим пропустима након оваквих несрећа.

(utorak, 03. dec 2019, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Žalosno

Znam da je tu država dosta kriva, ali upamtite ovo... Niko ne bi gradio na divlje ako niko ne kupuje. Zašto ste kupovali stan u zgradi građena na divlje? Zar vam neko treba da kaže da to nije baš pametno? Niste mogli sami to skontali? Država je kriva 50%, ljudi koji su kupovali su krivi isto toliko. Ima razlog zašto je stan skuplji koji ima građavinske dozvole. Stavljate pare ispred vas i vaše porodice... razmislite