Slučaj Handke: Odgovor Nobelovog komiteta “Udruženju žrtava genocida u BiH“

Komitet za Nobelovu nagradu odgovorio je "Udruženju žrtava genocida u BiH", koji je protestovao zbog dodele Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Komitet za Nobelovu nagradu je u odgovoru naveo da prihvata presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali da imaju različite stavove po pitanju književnog rada Petera Handkea, prenela je Fena.

Predsednik "Udruženja svedoka i žrtava genocida" Murat Tahirović smatra da je iz pisma vidljivo da će Komitet ostati pri stavu i dodeliti Nobelovu nagradu Handkeu koji "negira počinjene zločine u BiH".

Tahirović je za Fenu istakao da nije očekivao odgovor Komiteta, ali je najavio da će istrajati u borbi za oduzimanje nagrade.

"Udruženje žrtava i svjedoka genocida" i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" su 5. novembra organizovali u Sarajevu mirno okupljanje ispred Ambasade Švedske, zbog odluke Komiteta da Nobelovu nagradu za književnost dodeli Peteru Handkeu.

Novi protest najavljen je za utorak.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 11:35) - anfuad [neregistrovani]

Stavovi!

Kakve stavove mogu da imaju o piscu kad nista nisu njegovo ni procitali?! Barem da znaju sta i kako je pisao u ,,odbranu Srba,, ili kako on to ,,negira zrtve njihove,, nego napamet, bez logike i smisla, se okupili da ga napadnu, jer tako rade oni sto su im servirali laznu istinu tokom devedesetih .

(ponedeljak, 18. nov 2019, 23:51) - anonymous [neregistrovani]

Jel, smeta im?

Pitam se koliko njih smeta da je Obama dobio Nobelovu nagradu, i to još, krajnjom ironijom, za MIR! Mislim ima ih mnogo više na svetu, ali ovi nisu među njima.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Ko je pobio onolike nedužne civile srpske narodnosti u Kravicama na Božić 93.? Za taj zločin su direktno odgovorni  Naser Orić, Hamed Salihović, Ramiz Bećirović...Šta čekate, kad ćete ih nazvati pravim imenom zločinci i osuditi!?

(ponedeljak, 18. nov 2019, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

nobelovac

covek je vrhunski knjizevnik,pisac koji je trebao dobiti nagradu mnogo pre .da li je neko procitao bar jednu knjigu od ovoga pisca koji misli svojom glavom.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 18:31) - milan [neregistrovani]

Gluposti

Gluposti. Nobelova nagrada se nekome dodeljuje za njegov
uspeh, za životni rad a ne za njegova politička gledišta.

Čudno da nisu protestirali i protiv Nobelove nagrade Ivi Andriću.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 17:59) - Siegfried [neregistrovani]

Имам питање

Шта се дешавало у Сребреници и околним српским местима пре доласка ВРС и да ли сте чули за ханџар дивизију из другог светског рата?

(ponedeljak, 18. nov 2019, 17:58) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi,

Garantovano više od polovine učesnika u protestu protiv dodele Nobelove nagrade za književnost ovom velikom piscu i čoveku pre toga nikad nije čulo za njega i njegova velika književna dela .