Crna Gora, ministar pravde odobrio izručenje Sinđelića Hrvatskoj

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin doneo je rešenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića Hrvatskoj radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubistva počinjenog u toj državi.

Kako poručuju iz crnogorske Vlade, odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj ministar Pažin doneo je u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje.

Prethodno su, kako podsećaju u Vladi, takođe, nadležni državni organi doneli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahteva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan, prenosi RTCG.

"Današnja odluka ministra pravde potvrda je odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih đela nađe utočište na njenoj teritoriji", poručuju iz Vlade.

Sinđelić je u Hrvatskoj, osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva.

Sinđelić (38), državljanin Srbije, svedok je saradnik u slučaju pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine, prenosi CdM.

On je 17. juna ove godine stigao ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je navodno rekao inspektorima Odeljenja bezbednosti Rožaje, stizale stalne, konkretne pretnje da će biti ubijen.

Nakon toga zatražio je politički azil u Crnoj Gori.

broj komentara 0 pošalji komentar