Promocija ćirilice u Hrvatskoj – "Da se bolje razumijemo"

Srpsko nacionalno vijeće i Zajedničko veće opština pokrenuli su kampanju pod nazivom "Da se bolje razumijemo", kojom se traži skidanje stigme sa ćiriličnog pisma i srpskog jezika u Hrvatskoj.

Predviđeno je da se kampanja odvija u tri faze i trajaće do 1. januara naredne godine, kada Hrvatska preuzima predsedavanje Evropskom unijom, prenosi portal Novosti.

Neposredan povod za početak kampanje je sednica Gradskog veća Vukovara na kojoj će se u petak raspravljati o pitanju korišćenja manjinskog jezika i pisma.

Zbog toga su SNV i ZVO odštampali Statut Grada Vukovara na ćirilici i srpskom jeziku, koji su na konferenciji za medije podelili novinarima, podsećajući i tako na činjenicu da vukovarski odbornici, ako to žele, mogu da traže i dobiju materijale na srpskom jeziku pisane ćiriličnim pismom.

Bez obzira na sutrašnju odluku Gradskog vijeća Vukovara o ispunjavanju zakonskih obaveza, kampanja će se nastaviti insistiranjem na ravnopravnosti i to, kako je rečeno, snagom argumenata.

"Želimo poslati poruku da korištenje ćirilice u privatnom i javnom prostoru po ničemu ne ugrožava većinski narod", rekao je predsednik SNV-a Boris Milošević.

Predsednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac istakao je da svako pismo u prvom redu služi za međusobno sporazumevanje, širenje znanja i zbližavanje, a po potrebi i za raspravljanje i sučeljavanje.

"Ćirilično pismo, kao jedno od pisama EU nakon ulaska Bugarske, ne bi smjelo u nijednoj državi biti zabranjivano i ograničavano. Svako pismo, unatoč međusobnim razlikama, napravljeno je da povezuje ljude, premošćuje vremena i spaja svjetove. Neki hoće da ćirilično pismo bude pismo neslobode u Hrvatskoj, a ćirilica je uvijek bila i uvijek će biti pismo slobode, baš kao i svako drugo pismo", poručio je Pupovac.

Predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar poručio je da ćirilica nije agresorsko pismo, što se često može čuti u Vukovaru.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 09:56) - Rade [neregistrovani]

-cirilica-

Autor je zaboravio da je Grcka vise od 30 godina clan EU i -CIRILICA-.