Džaferović: Vučićevi stavovi dobrodošli, Dodikove reakcije histerične

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je dobrodošao stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali smatra indikativnim izostanak njegove reakcije na najave srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika o otcepljenju RS.

Kako prenosi Fena, Šefik Džaferović je povodom današnjeg sastanka predstavnika parlamentarnih srpskih stranaka u BiH s Vučićem u Beogradu, rekao da je dužnost Srbije da poštuje Dejtonski sporazum, kao jedna od njegovih potpisnica.

Dobrodošo je, rekao je Džaferović, i stav predsednika Vučića da se sva pitanja rešavaju dijalogom.

"Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prenja Dejtonskom mirovnom sporazumu", smatra Džaferović.

Prema njegovim rečima, bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je kazao, "jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju".

Predstavnici srpskih partija u Republici Srpskoj i BiH upoznali su predsednika Vučića sa aktuelno situacijom nakon usvajanja Programske deklaracije SDA, najuticajnije bošnjačke stranke u BiH.

Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da su sve stranke jedinstvene u stavu da je taj dokument neprihvatljiv i da bi SDA trebalo da ga povuče.

Rekao je i da je cilj deklaracije SDA da ukine Republiku Srpsku, srpski jezik i sve što je srpsko u BiH, te da su Srbi zbog toga veoma zabrinuti.

"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom"  

Džaferović, međutim, smatra da su, kako kaže, Dodikove reakcije histerične i da nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA "traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodik to radi plasirajući teze o "ugroženosti srpskog naroda" i "pravu na samoopredeljenje", što su teza koje je Miloševićev režim plasirao 90-ih godina prošlog veka kao uvod u agresiju, rekao je Džaferović.

On je potvrdio da je deklaracija SDA višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje, prema njegovim rečima, podrazumeva ravnopravnost svih ljudi u svakom delu zemlje.

"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili pretnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije. Deklaracija, dakle, nije pretnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS", uverava Džaferović.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 22. sep 2019, 10:28) - Воронцов [neregistrovani]

Политичари у БиХ промовишу оно што очекују да ће им донети гласове

На жалост изгледа да што више националне нетрпељивости то више гласова. Само докле тако, јер због таквих односа и економске кризе они губе становништво па није јасно колико ће у будућности имати и становника, а тиме и гласача.

(nedelja, 22. sep 2019, 03:44) - anonymous [neregistrovani]

Sta hoce?

Hoce normalnu drzavu, a ne ovakvu nakaardu. Kako bi bilo da ej Srbija u istoj situaciji? Evo, u vezi sa Kosovom, recimo. Zamislite da je Kosovo entitet i da stalno vrsi opstrukcije i koci rad Drzave? Ne bi nam bilo svejedno, je li tako? Sta bi radila Srbija? Trazila bi kako da spreci to...

(subota, 21. sep 2019, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

mudro

Igra na razdor između Vučića i Dodika kao najvećih autoriteta kod Srba.

(subota, 21. sep 2019, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Јок

"Ни силе ни претње". Јок. Стварно нас држе да смо одвојени од памети и без искуства са "суживотом".

(subota, 21. sep 2019, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine!

Vi Bosnjaci pogledajte iza vas ko ste bili i sta ste danas.Onda budite iskreni i recite sta hocete?