Sud odbio garancije, Janeva ostaje iza rešetaka

Sud u Skoplju odbio je u petak da prihvati garancije koje je ponudila bivša šefica specijalnog tužilaštva, Katica Janeva kako bi joj pritvor bio zamenjen kućnim pritvorom, javljaju makedonski mediji.

Garancije, koje su uključivale i tri stana, odbijene su svega desetak sati pošto je Janevoj produžen pritvor na još 30 dana.

Slučaj "Reket", u kojoj je Janeva navodno bila jedna od ključnih poluga, iz temelja je uzdrmala makedonsko pravosuđe, jer je specijalno tužilaštvo predstavljalo perjanicu slobodnog pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Janeva je za kratko vreme od glavne zvezde promena postala prokažena, pošto su objavljeni snimci telefonskih razgovora bivše rijaliti zvezde Bojana Jovanovskog i skopskog biznismena Jordana Kamčeva, u kojoj je makedonskom tajkunu nuđen "blaži" tretman specijalnog tužilaštva u zamenu za novac.

Kamčev je snimio, a zatim i objavio primopredaju 1,5 miliona evra, koje je Jovanovski odneo iz njegovog stana. U telefonskim razgovorima se u nekoliko navrata pominjala Janeva, ali joj je u dosadašnjem toku istrage oduzet samo nameštaj vredan 5.000 evra.

Osim Janeve, u pritvoru su i Jovanovski i Kamčev.

broj komentara 0 pošalji komentar