Ukinuta Interpolova poternica za Selimom Bešlagićem

Interpol je ukinuo poternicu koja je, na osnovu zahteva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem, prenosi BHRT.

Poternica se odnosila na ratne događaje 15. maja 1992. godine u slučaju "Tuzlanska kolona". 

"Ovim slučajem bavilo se i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom'. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužiteljstvo nije odustalo od tužbe u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom", kaže Bešlagić za BHRT. 

Bešlagić kaže da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju "Tuzlanska kolona" nema elemenata ratnih zločina.

Bešlagić kaže da je Interpol 13. jula ukinuo poternicu koja je za njim bila raspisana i da je sada "slobodan čovjek" .

"U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno", kaže Bešlagić za BHRT.  

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 19. sep 2019, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Da li ce Srpsko tuzilastvo da reaguje povodom

gle cuda.tuzilastvo BiH u medjuvremenu zakljucilo da nema elemenata ratnih zlocina

(četvrtak, 19. sep 2019, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Ратни начелник Тузле...

..., није ратни злочинац за око 50 убијених војника ЈНА и исто око 50 рањених иако је био договор о мирном напуштању Тузле, војске ЈНА ? Ратни злочини не застаревају, а дотични бошњак нека живи још дуго .

(četvrtak, 19. sep 2019, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Све се зна

Напад је изведен на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне ЈНА „Хусинска буна“ са око 200 моторних возила и око 600 старешина и војника.

Припадници муслиманског МУП БиХ, муслиманске ТО БиХ и Зелених беретки са укупном снагом од око 3.000 војника су 15. маја 1992. године напале колону возила ЈНА која је мирно напуштала Тузлу према Бијељини и даље у правцу Србије, чиме су прекршиле одредбе међународног ратног права, Женевску конвенцију као и претходни договор СР Југославије и муслиманских власти у Сарајеву о мирном повлачењу ЈНА са подручја Босне и Херцеговине до 19. маја 1992. године. Према изјавама учесника тог догађаја, колона је нападнута на Брчанској малти са околних зграда, па чак и са зграде болнице, а дуж цијелог пута биле су постављене мине и друга експлозивна средства.

(četvrtak, 19. sep 2019, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

Није злочин ?

"" Према наводима из кривичне пријаве, у колони је погинуло најмање 50 припадника ЈНА, а рањено 44. 15. мај се слави као дан ослобођења Тузле.

Бошњаци овај злочин над невиним војницима на одслужењу војног рока прослављају као "Дан одбране Тузле". ""