Plenković: Pupovac se ogradio na svoj način i u svom stilu

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, "na svoj način i u svom stilu" ogradio se od prethodnih izjava, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Istakao je da može da poštuje one koji drugačije misle, ali da će se politički boriti protiv toga.

"Pupovac je na svoj način i u svom stilu rekao da današnja Hrvatska nema veze sa (ustaškom) NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i da vlada nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti u društvu", rekao je Plenković na početku današnje sednice vlade, preneli su hrvatski mediji.

Prema rečima Plenkovića, Pupovac je tokom jučerašnjeg obraćanja javnosti drugačije artikulisao neke poruke u odnosu na pre dve sedmice.

Plenković je pojasnio da je Pupovac rekao da ima onih koji kreiraju takvu atmosferu.

"Neko je otišao u Ceranje Donje i napisao 'ubi Srbina' na onaj znak ili na zid zalepio pamflet koji kaže da je razlog što se to piše taj da mi vodimo neku drugačiju politiku, da to nije izvorna politika HDZ-a. A upravo je obrnuto. Politika koju vodimo je politika Franje Tuđmana, politika uključivosti i pomirenja", kazao je hrvatski premijer.

Istakao je da može da poštuje one koji drugačije misle, ali da će se politički boriti protiv toga.

"Vrlo je jasno ko koju ulogu igra u ovoj šahovskoj partiji, dobro otvorite oči", poručio je Plenković. Smatra da su policija i pravosuđe bili brzi i ufikasni u rešavanju svih incidenata koji su se dogodili poslednjih meseci nad srpskom nacionalnom manjinom i da je hrvatska policija otkrila sve do jednog počinitelja incidenata.

"To pokazuje da funkcionišamo kao država, da politički mi kao vlada i ova parlamentarna većina radimo za uključivo društvo", naveo je on.

Ne radimo za polarizovano društvo, rekao je Plenković.

"To ne treba nikome, a naročito ne zemlji koja je sve svoje strateške ciljeve rešila, i to u teškim okolnostima. Sve što sada radimo su finese da ljudima bude bolje ekonomski i socijalno. To je naš zadatak, ali i svih naših koalicionih partnera", poručio je Plenković, prenela je zagrebačka N1 TV.

Provokacija pripadnika srpske vojske 

Premijer Andrej Plenković ponovo je danas govorio o zabrani ulaska pripadnicima Vojske Srbije u Hrvatsku, ocenivši taj incident kao provokaciju, koju, kako kaže, neće dozvoliti.

Ponovo je negirao navode iz Beograda da je njihov ulazak u Hrvatsku bio najavljen, javila je Hina.

"Vulinovih 11 ne može da uđe ako nisu bili najavljeni po propisu. I tačka. Ne dozvoljavamo provokacije. To je bit", rekao je Plenković na otvorenom delu sednice vlade.

Rekao je da su ministarstva spoljnih poslova Hrvatske i Srbije poslednjih dana imala, kako je rekao, protivrečne tvrdnje o tome da li je dolazak delegacije Vojske Srbije u Jasenovac, bio najavljen ili ne.

On ponovo tvrdi da najave nije bilo.

"Treba nazvati telefonom i reći mi bismo došli` ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa, to su propisi", rekao je hrvatski premijer. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Госин Пленковић...

..., једно мисли, друго прича, треће ради. А то је у сталној пракси госин Пленковића, на крају и Устав Хрватске је добро написан само што се у пракси када су Срби у питању не примењује а то је управо наслеђе Фрање Туђмана који је рекао да тако треба да изгледа само , али уствари треба задати такве ударце да Срба практично нема у Хрватској, Србе треба збрисати са простора Хрватске. Е, управо такву политику спроводи данашња владајућа политичка елита Хрватске већ више од 27 година.