Rumunija, ubio četvoro pacijenata u psihijatrijskoj bolnici

Muškarac koji je u subotu uveče primljen u Sapoka psihijatrijsku ustanovu u rumunskom okrugu Buzau zbog alkoholisanosti ubio je četvoro pacijenata metalnim držačem za infuziju i povredio još devetoro ljudi. Sve žrtve su starije osobe sa dijagnostifikovanom demencijom.

U trenutku dok je prolazio kroz psihotičku krizu, osumnjičeni za četvorostruko ubistvo je metalnim držačem za infuziju udarao žrtve. Tri osobe preminule su na licu mesta, dok su ostali teško povređeni, a neki od njih se nalaze u komi.

Sve žrtve su stariji ljudi, kojima je dijagnostifikovana demencija. Zbog toga nisu bili u stanju da se brane, prenosi Romanija džornal.

Petoro povređenih prevezeni su u bolnice u Bukureštu, a jedna od žrtava prevezena je helikopterom.

Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju u bolnicu Sapoka. Ministarka Sorina Pintea izjavila je da će ministarstvo preduzeti odgovarajuće mere ukoliko se ispostavi da je došlo do povrede procedura.

Direktor mentalne bolnice Sapoka tvrdi da je jedna od dežurnih sestara te noći bila udaljena samo 2 metra od odeljenja u kojem su se dogodili napadi, navodeći da nije bilo vremena da osoblje reaguje.

Sindikat: Manjak radnika u zdravstvu

Menadžer Vijorika Mihalasku rekla je da su u subotu uveče dežurali lekar, sedam medicinskih sestara, tri dežurna lica, kao i dvoje negovatelja koji su nadgledali opasne psihički bolesne pacijente.

Izvori u policiji kažu da je napadača savladao policajac koji je u tom trenutku bio u bolnici kako bi učestvovao u prijemu jednog od pacijenta u medicinsku jedinicu.

Napadač, koji se nalazi u pritvoru ima 38 godina, nezaposlen je i iz sela je Sageata u Buzau.

U četvrtak, 15. avgusta, dobrovoljno je hospitalizovan u Sapoka bolnici zbog alkoholisanosti.

Članovi sindikata "Sanitas" navode da je zdravstveni sistem pati od manjka radnika, iako su, kako se navodi, mnogo puta zbog toga alarmirali vlast.

Tvrde, takođe, da je medicinskim radnicima koji rade u opasnim uslovima dodatak na platu pao sa 75 na 50 procenata.

broj komentara 0 pošalji komentar