Zaev priznao: Makedonci su prisvajali tuđu istoriju

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u intervjuu za grčku televiziju "Alfa" da su Makedonci prisvajali svetsku, balkansku i tuđu istoriju.

Zoran Zaev navodi da su pokušali da prisvoje tuđu istoriju, ne mareći kako to utiče na susede.

"Naš pokušaj da se promeni naša istorija preuzimanjem svetske, balkanske i tuđe, pritom ne vodeći računa kako to utiče na naše susede, doveo je do toga da bukvalno budemo u svađi sa skoro svim susedima. Na taj način su se zatvorili svi procesi u integraciji u EU i NATO", rekao je Zaev, a prenosi makedonski portal a1on.

Ta izjava izazvala je snažne reakcije na društvenim mrežama, a građani Severne Makedonije optužuju svog premijera da je to izjavio kako bi se dodvorio susedima.

Zaev je u intervjuu za grčku televiziju Alfa govorio i o tačkama Prespanskog sporazuma koje regulišu status makedonskog jezika i slovenskog porekla makedonskog naroda.

broj komentara 72 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 18:37) - Dušan silni [neregistrovani]

Dušanovo carstvo

Sve si tačno rekao. Kako se ponašaju prema srpskim grobljima i znamenjima tako će i proći u budućnosti.Polako. Strpljen spašen. 

(ponedeljak, 22. jul 2019, 17:46) - anonymousje Sreten [neregistrovani]

Ima mnogo toga

Da to je u redu da je priznao. Najveći problem je bio za prisvajanje Aleksandra Makedonskog jer on nije bio sin Južnih Slovena nego Stare Grčke pokrajine Makedonije koja ima samo geografsko ime bivše YU republike...Hvala bogu da se to sada ispravlja.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

@Сети се

Politicka partija koja je bila na vlasti pre Zaeva priznala je kvazi drzavu Kosovo. Politicka partija Zaeva glasala je u UNESCO da srpske crkve i svetinje nisu srpske vec albanske, istih onih albanaca koji su do juce rusili i palili iste te crkve i manastire. Okreni, obrni dolazimo na isto- ko god vladao severnom makedonijom radi protiv interesa Republike Srbije. A te politicare birate vi a ne marsovci.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

@@Makedonija

Nije bas tako. Te politicare je neko birao, nisu se sami izabrali i ustolicili. Mnogi Makedonci glasali su z VMRO politickoj partiji koja se u proslosti zalagala za stvaranje velike Bugarske, ciji je pripadnik ubio srpskog kralja. Ista ta partija ima negativan stav prema Srbima i Srbiji, a ta partija trenutno vazi za najjacu politicku partiju u Severnoj Makedoniji. Setite se anti-srpskih bilborda koje smo do nedavno mogli da vidimo sirom severno makedonskih gradova.
Toliko o 'ljubavi'.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Ma dajte ljudi

Severno Makedonci ne postoje.To su Makedonci, a drzava je Severna Makedonija.Naucite to!Znamo da se volite sa Grcima, kako jedan pre reko, Grci su protestirali, a Makedonci pustile NATO agresore u Srbiju.Odakle su oni dosli?Sa neba pali u MK ili dosli iz Solunske luke?Nacija postojala iz davljine, ali svi je neckaju, osvajaju, pljunu po nju.Istoriju pisu pobednike, zato je to tako

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

Балкански-Македонски полуостров.

Проста раја сама себе негира и постаје роб!

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:36) - Никогаш северна [neregistrovani]

Сети се

Како самиот Заев да ти го напишал текстот. Интелигенција на нивоу, што би рекао хер Шика

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:32) - Никогаш северна [neregistrovani]

Сети се

Алудираш на тоа што Македонија гласаше за прием на Косово во УНЕСКО. Македонците на референдумот за сопственото име гласаа против промена, во замена за влез во Нато, а сепак сега сме северна и насила пред вратите на алијансата,? Која е нашата вина?

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

@@Makedonija

Ipak, jedno je država drugo narod. Neopisiv gnev u Makedoniji za vreme bombardovanja. Protesti. Čak zapaljena američka ambasada. Političari rade glupe i nesthvatljive stvari. Narodi se vole.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

@Сети се

Pravim razliku izmedju naroda i politicara, daleko od toga da su svi Severno Makedonci protiv Srba, cak naprotiv ima ih dosta koji u Srbima vide prijatelje medju njima je i moj kum.Ali takodje ima dosta Severno Makedonaca koji su o nasoj drzavi i narodu govorili sve najgore za vreme 90-ih godina proslog veka.Do skora ste po makedonskim gradovima mogli da vidite bilborde na kojima se o Srbima ruzno govori.Tako da nije sve do politicara, ima tu i do naroda.Kod Grka je druga prica, kad nam je bilo najteze bili su tu da pomognu i zato ih vecina Srba dozivljava kao prijatelje, sto oni i jesu.Na kraju krajeva Grcka nije priznala Kosmet, nije glasala ni u UNESCO da nase crkve nisu nase vec albanske...Znate, Srbi su takav narod, znaju da oproste, da gledaju kroz prste itd. ali preko nekih stvari jednostavno ne prelaze...